Gå til sidens hovedinnhold

Møtte Stortingets helse- og omsorgskomite

Møtte helse- og omsorgskomiteen

Artikkelen er over 5 år gammel

Aksjonsgruppa for Lofoten sykehus ba Stortingets helse- og omsorgskomite om å frede akuttkirurgisk beredskap i Lofoten.

Fem minutter var det Elisabeth Holand, Are Johansen og Berit Sjølie fikk foran helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Disse fem minuttene forklarer Elisabeth Holand, leder for aksjonsgruppa for Lofoten sykehus, at de brukte til å forklare hvorfor man må få beholde akuttkirurgisk beredskap i Lofoten.

Frykter økonomiske argumenter

– Det vi kort presiserte var den bekymringen vi har i forhold til at det ikke er Stortinget som vedtar om Lofoten skal ha akuttkirurgisk beredskap. Denne avgjørelsen legges til helseforetakene, sier Holand.

Hun frykter da at økonomiske hensyn vil gjøre at det blir kutt hos sykehuset på Gravdal.

– Vi presiserte utfordringene vi har i forhold til klima og geografi. Vi kan ikke bruke helikopter og fly alle dagene i året. Det gjør det utfordrende, sier Holand.

Dermed fremmet de et forslag om en merknad fra komiteen om at Lofoten får beholde akuttkirurgisk beredskap.

Hun viser til at blant annet Tynset har fått lovnad om å få beholde sitt sykehus.

Les også: Til Oslo for å fronte lokalsykehuset

Inviterte

– Fikk du inntrykk av at dere ble hørt?

– Jeg kan vel egentlig ikke svare på om vi ble hørt eller ei. Jeg har inntrykk av at komitemedlemmene var interessert, sier Holand.

Hun legger til at de var den første aksjonsgruppa som var inne. Men de var på ingen måte de første som møtte helse- og omsorgskomiteen denne mandagen. Før aksjonsgruppa var både helseforetak og andre inne og snakket med dem.

– De hadde allerede sittet i tre og en halv time, sier Holand.

For å kunne få enda en mulighet for å fremme sitt synspunkt, la aksjonsgruppa også inn en invitasjon i sitt innlegg.

– Vi ønsker de velkommen hit til Lofoten for å se hva vi gjør. Vi er veldig godt fornøyd med sykehuset slik det er nå. Derfor sa vi «lytt til Lofoten». Vi mener modellen her kan benyttes andre plasser, sier hun.

Etter innlegget ble det stilt et spørsmål til aksjonsgruppa. Dette gikk på om de tror rekrutteringen vil være god nok til sykehuset i framtida. Også samarbeid med andre var et tema.

Jobber videre

Holand sier de nå fortsetter arbeidet i aksjonsgruppa.

– Det vil bli gjort et vedtak i Stortinget 17. mars. Etter dette skal saken ut i helseforetakene. Jobben slutter dermed ikke 17. mars, konkluderer Holand.

Kommentarer til denne saken