1200 damer kan få sjekket brystene sine

Radiografene Hanne Hansen, Line Camilla Westermann og Ann Hilde Sletten sørger for at kvinnene i Vågan blir fotografert også anno 2018.

Radiografene Hanne Hansen, Line Camilla Westermann og Ann Hilde Sletten sørger for at kvinnene i Vågan blir fotografert også anno 2018. Foto:

Mammografibussen «Kaia» er tilbake i Svolvær. 1200 damer kan i løpet av denne måneden få sjekket brystene sine ved mammografibussen i Svolvær.

DEL

– I vel ei uke har bussen vår «Kaia» vært på plass utenfor Våganhallen i Svolvær. Det er niende gangen siden mammografiprogrammet ble startet i 2001 at vi er der, sier enhetsleder Anita Norum ved Brystdiagnostisk Senter ved Nordlandssykehuset i Bodø til Lofotposten.

Hun sier seg meget godt fornøyd med frammøtet i Svolvær første uka, der 291 kvinner var innkalt, og 224 faktisk møtte fram. Det gir en frammøteprosent på 77, sier hun. Totalt er 1200 kvinner i Vågan innkalt til undersøkelse i år.

Digipost

– Vi har sendt ut innkallinger i både posten og på elektronisk på Digipost. De som får innkallingen elektronisk får den ikke i posten, så vi oppfordrer alle som har elektronisk postkasse om å sjekke denne, og møte fram til timen sin.

Leknes

Hun sier «Kaia» kommer fra Leknes, der man har vært i seks uker i høst, og der hadde man invitert 1680 damer til å møte fram og få brystene sine scannet og sjekket av radiografene ved Brystdiagnostisk senter i Nordland.

– Hvor mange som faktisk møtte fram på Leknes er ennå ikke summert, men vi ser at de yngre kvinnene er dem som er minst flinke til å komme. Det er ikke smart, for også yngre kvinner kan få brystkreft.

– Og statistisk er det en del kvinner blant alle aldersgrupper i Lofoten som faktisk får påvist kreft i brystet etter en sjekk hos oss, sier Norum.

Hvert andre år

Hun sier at alle kvinner født i 1949 og fram til og med 1968 er innkalt til sjekk i år, og dersom noen har glemt av timen sin er det bare å ringe og møte opp, så vil de få en ny sjanse. Mammografibussen er i Lofoten bare hvert annet år. Neste gang blir i 2020.

Mammografibussen "Kaia" er i Svolvær, og blir her ut uke 47.

Mammografibussen "Kaia" er i Svolvær, og blir her ut uke 47. Foto:

Nordlandskvinner generelt er flinke til å møte fram, faktisk best i landet til å komme uansett vær og avstand.

– Etter fredag 24. november drar bussen fra Svolvær og blir to uker på Andenes, og fra uke 4 på nyåret skal man være 10 uker på Sortland, sier enhetsleder Anita Norum ved Brystdiagnostisk Senter ved Nordlandssykehuset til Lofotposten.

Artikkeltags