Gå til sidens hovedinnhold

Sett av kvelden til nordlyset

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag kveld var det et fantastisk nordlys i Lofoten. I kveld torsdag skal det ifølge ekspertene bli minst like fantastisk.

Rob Stammes på Polarlightcenter i Laukvik forklarer at tirsdag startet en «solar storm» i Skandinavia. På en styrkeskala som går fra 0 til 9 var denne på hele 7. Det gjør at store deler av det nordlige Europa vil kunne se nordlyset. Og i hele Nord-Norge vil dette vare i flere dager, med torsdag som høydepunktet. Også onsdag kveld vil det være nordlysaktivitet.

– Om det er klarvær kan nordlyset være synlig så langt sør som til nordlige Tyskland, Holland og Danmark. For å kunne se nordlyset før det blir mørkt her i Lofoten, må man finne et sted med utsikt i nordlig retning. Et sted fjellene ikke skygger for. Det beste er å finne et hvor man ikke blir hemmet av lys fra bygninger, biler og lyktestolper, sier Rob Stamnes.

For å få med seg tidlig nordlys oppsøk stedene man observer midnattssolen på sommeren, så som Gimsøy, Brenna og Laukvik i den østre delen og på yttersiden av Lofoten for øvrig.

Årsaken til det fantastiske nordlyset disse dagene er en solar storm, hvor solvinder trefferd et magnetisk feltet mellom polene. Stammes forklarer at dersom strukturen er positivt ladet blir det nesten ingen effekt. Men nå er den negativt ladet og får man nordlys som vi ser nå.

 

Stammes legger til at det er flere forhold som spiller på lag når nordlyset blir så kraftig som tirsdag.

Ofte er det eksplosjoner på sola som lager solvinder som treffer magnetfeltet og skaper nordlys. Men ikke denne gang.

– Tirsdag litt sent på kvelden kunne vi se ett rødlig nordlys. Det var ekstremt klart vær og det var helt optimale forhold for å observere nordlys. Det blir nok bra onsdag kveld også, men torsdag ligger alt til rette for en flott nordlysdag, sier Stammes.

Ønsker man mer informasjon om nordlys så besøk hjemmesiden til Polarlightcenteret i Laukvik,

Kommentarer til denne saken