– Publikum kan glede seg til et møte med fabulerende og sanselig kunst som vil overraske og utfordre, skriver senteret i en pressemelding.

Det er NNKS sine kuratorer Karolin Tampere og Torill Østby Haaland som skal lage utstillingen. De var begge en del av kuratorgruppa for Lofoten internasjonale kunstfestival (LIAF) i 2019, som ble tildelt Kunstkritikerprisen for beste utstilling i Norge.

– Et tematisk utgangspunkt for utstillingen er ulike arters måter å være i verden på, og det komplekse forholdet mellom dem. Dette åpner opp for kunst som overrasker gjennom fabulering, sanselighet og overraskende sammenstillinger, forteller Tampere og Haaland.

Nye og eldre verk

Festspillene i Nord-Norge vil i år foregå 19. – 26. juni – som alltid i Harstad. Festivalen har siden 1964 vært en sentral aktør innen utvikling, presentasjon og produksjon av kunst for og fra nord, og har som mål å styrke det nordlige kunstfeltet og bidra til å fremme kunstens plass i utviklingen av framtidens nord. Festivalen presenterer årlig rundt 200 arrangement med om lag 30 000 besøkende.

Festspillutstillingen vil i år vise både helt nye og eldre verk av en rekke kunstnere fra nordområdene, andre landsdeler og andre land. Et rikholdig program med performance, presentasjoner og samtaler vil foregå under utstillingsperioden i Galleri Nord-Norge.

– Vi er strålende fornøyde med å ha signert denne samarbeidsavtalen med NNKS, og gleder oss til å presentere resultatet av arbeidet i juni. Karolin Tampere og Torill Østby Haaland er begge to veldig spennende kuratorer, og festspillpublikumet kan glede seg til å oppleve et bredt spekter av kunst fra nord – og selvfølgelig et program som skaper rom for samtale og refleksjon, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

– Utrolig glad

NNKS har administrasjon og galleri i Svolvær, og er et senter for visuell kunst som arbeider over hele Nord-Norge med et regionalt og internasjonalt perspektiv. NNKS er kunstnerstyrt, eierne er Nord-Norske Bildende Kunstnere (NNBK) og Norske kunsthåndverkere Nord-Norge (NKNN). LIAF og NNKS mottar tilskudd fra Kulturrådet, Vågan kommune og Nordland og Troms og Finnmark fylkeskommuner.

– Vi har mye felles med Festspillene i synet på arbeid med kunst i vår region og forholdet mellom det regionale og det globale. Jeg er utrolig glad for dette samarbeidet med Festspillene, som gir oss muligheter til å bruke kunnskap og nettverk i arbeid med ambisiøse utstillinger, sier NNKS-leder Svein Ingvoll Pedersen.