– Dere tenker for smått

Oslo  20150504.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og samferdselsdepartementet oppretter mandag et interimselskap med oppgave å forberede og tilrettelegge for at et utbyggingsselskap for vei. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo 20150504. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og samferdselsdepartementet oppretter mandag et interimselskap med oppgave å forberede og tilrettelegge for at et utbyggingsselskap for vei. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Samferdselsministeren er kritisk til det opposisjonen mener er god bredbåndsdekning.

DEL

– Debatten om bredbåndsutbygging kan ikke domineres av om staten tilfører 100 eller 200 millioner kroner i støtte. Markedsaktørene står for utbyggingen, mens staten kun gir en begrenset støtte til utbygging i distriktene. Dermed belastes skattebetalerne minst mulig, sier samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyere beløp

I Senterpartiets alternativ til statsbudsjett ble det foreslått å bruke 210 millioner kroner på å styrke bevilgningen til utbygging av bredbånd i områder hvor det ikke er kommersielt lønnsomt.

– Alle må kunne ta del i den nye, digitale virkeligheten, sa Sps samferdselspolitiske talskvinne, Janne Sjelmo Nordås, til ANB i forrige uke.

I budsjettforliket ble de fire borgerlige partiene enige om et forslag på 126,5 millioner kroner til bredbåndsutbygging i distriktene – en dobling og vel så det fra det foreslåtte beløpet på 51,5 millioner i 2016-budsjettet.

– Opposisjonen tenker for smått når de tror det er noen titall millioner i subsidier som er løsningen på god bredbåndsdekning i hele landet. De private aktørene må vite at de selv må investere i egne nett og ikke vente på statlige midler, mener samferdselsministeren.

Utfordrer Sp

Solvik-Olsen minner om at staten skal stimulere til utbygging der de ser at markedet ikke strekker til.

– Jeg vil utfordre opposisjonen til å løfte debatten, kommer det fra samferdselsministeren.

– Har Senterpartiet egne forslag til hvordan det offentlige kan bidra til å redusere kostnadene forbundet med bredbåndsutbyggingen og dermed legge til rette for utbygging av flere grisgrendte områder enn i dag? Hvordan kan vi få mer ut av de milliardene sektoren investerer hvert år i stedet for å krangle om noen millioner i subsidier? spør han.

Norsk modell

Ifølge Solvik-Olsen vil regjeringen videreføre den markedsbaserte tilnærmingen til bredbåndspolitikken.

– Den fungerer, i motsetning til subsidiepolitikken, og gir best uttelling for innbyggerne i hele landet, mener han. (ANB)

Frp-statsråden henviser til svenskenes forsøk på å gi større statlige subsidier til bredbåndsutbygging.

– Det har ikke ført til noe bedre tilbud sammenliknet med Norge. Jeg mener den norske modellen fungerer. Derfor vil regjeringen videreføre den markedsbaserte tilnærmingen til bredbåndspolitikken. Regjeringen vil kun gi økonomisk støtte til områder der det er opplagt at markedet ikke strekker til, påpeker han. (ANB)

Artikkeltags