Homofile Arman (23) spiller fotball i 5. divisjon: – Skuffet over at ikke flere fotballspillere har stått fram

SELVSIKKER: Bashiri har stått fram med sin legning i flere ulike fotballmiljøer. Det har gjort Løvenstad-karen svært trygg på seg selv.

SELVSIKKER: Bashiri har stått fram med sin legning i flere ulike fotballmiljøer. Det har gjort Løvenstad-karen svært trygg på seg selv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Arman Bashiri har kommet ut av skapet i fotballgarderober både i Norge og i USA. Nå håper han å hjelpe andre homofile fotballspillere til å stå fram.

DEL

– Så lenge det hjelper én person at jeg forteller historien min, så er jeg kjempefornøyd, sier Løvenstad-spiller Arman Bashiri til Romerikes Blad.

Bashiri sto fram som homofil overfor sine nærmeste venner som 17-åring. Nå er han 23 – og har kommet ut av skapet flere ganger.

Etter videregående flyttet nemlig Bashiri til USA for å studere. Der har han spilt universitetsfotball for flere skoler, og dermed har 23-åringen stått fram som homofil i en rekke fotballgarderober.

Positiv mottakelse

Mottakelsen fra lagkamerater med blant annet norsk, amerikansk, sørafrikansk, tysk, fransk og jamaicansk bakgrunn har vært utelukkende positiv.

– Det bygger en helt enorm selvtillit. Jeg har blitt så selvsikker og trygg på meg selv av å stå fram i garderoben flere ganger. Da jeg byttet skole i USA, ga jeg blaffen i hvordan folk ville reagere. Jeg var så full av selvtillit, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

ØNSKER SELSKAP: Arman Bashiri håper at flere homofile fotballspillere våger å stå fram. Selv har han bare positive erfaringer med mottakelsen han har fått etter å ha fortalt om sin legning i norske og amerikanske fotballgarderober.

ØNSKER SELSKAP: Arman Bashiri håper at flere homofile fotballspillere våger å stå fram. Selv har han bare positive erfaringer med mottakelsen han har fått etter å ha fortalt om sin legning i norske og amerikanske fotballgarderober. Foto:

– Ingen i fotballmiljøet har reagert negativt på at jeg har stått fram som homofil. De fleste jeg har spilt med og spiller med snakker åpent med meg om det, og ingen har brydd seg om legningen min, legger han til.

Tar ingen spesielle hensyn

I sommer er Bashiri hjemme i Rælingen på ferie fra USA-studiene. Tiden bruker han blant annet på å spille fotball for 5.-divisjonslaget Løvenstad, der han deler garderobe med flere av barne- og ungdomskompisene.

– Vi er ikke forskjellige fra noen andre fotballag. Hvis vi skulle tatt hensyn til at Arman er homofil, ville jo han ha følt seg annerledes, så vi tar ingen hensyn. I garderoben snakker vi om det samme som andre fotballag, sier trener og lagkamerat Mats Våge Arstad til RB.

– Bortsett fra at jeg snakker om gutter, skyter Bashiri inn og ler.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Skuffende få homofile spillere

Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) finnes det ikke offisielle tall på hvor mange nordmenn som er homofile, men direktoratet skriver på sine hjemmesider at opptil 500.000 mennesker kan identifiseres som homofile, lesbiske eller bifile.

Tallet varierer fra 100.00 til 500.000 basert på hvordan man stiller spørsmålet om seksuell orientering. Bufdir anslår dermed at mellom 1,2 og 10 prosent av befolkningen tilhører LGBT-samfunnet.

Statistisk betyr det at det finnes hundrevis av homofile fotballspillere i Norge og i utlandet, men her i landet har ingen store fotballprofiler stått fram som homofile i løpet av karrieren.

– Etter at jeg selv kom ut av skapet, begynte jeg å tenke over at det knapt finnes noen fotballspillere som har stått fram som homofile. På en side kan jeg forstå hvorfor profesjonelle fotballspillere kanskje vegrer seg for å komme ut, fordi man ikke kan vite hvordan fansen kommer til å reagere, men jeg synes likevel at det er skuffende, sier Bashiri.

Begikk selvmord etter hets

Den amerikanske landslagsspilleren Robbie Rogers sto i 2013 fram som homofil før han la opp. Han gjorde senere comeback i den amerikanske toppklubben LA Galaxy, men 32-åringen er uansett én av få toppfotballspillere som har kommet ut av skapet.

I 1998 begikk engelske Justin Fashanu selvmord etter å ha opplevd omfattende homohets siden han sto fram med legningen sin i 1991. Broren John Fashanu stemplet broren som et «utskudd», mens trener Brian Clough kalte ham for en «forbanna homse».

(Saken fortsetter under bildet.)

DEN FØRSTE: Justin Fashanu var den første fotballstjernen som kom ut som homofil. Etter sju år med hets, begikk han selvmord i en garasje i London i 1998.

DEN FØRSTE: Justin Fashanu var den første fotballstjernen som kom ut som homofil. Etter sju år med hets, begikk han selvmord i en garasje i London i 1998. Foto:

Thomas Berling er kanskje Norges mest kjente homofile fotballspiller. Den tidligere U19-landslagsspilleren orket ikke mer av homohetsen i garderoben og la opp i år 2000.

– Ingen visste at jeg er homofil. Men selv om homsehetsen ikke var rettet mot meg personlig, følte jeg meg trakassert. Det bygde seg opp over årene. Jeg har sittet i garderoben og tatt imot alt som har blitt sagt. «Homse» er ikke et ord, men et skjellsord, i fotballmiljøet. Til slutt orket jeg nesten ikke gå på trening lenger. Plutselig var det nok, sa Berling i et intervju med Dagbladet i 2001.

Tror på holdningsendring

Arman Bashiri og lagkameratene Mats Våge Arstad, Edvard Grant Langseth og tvillingbror Arian Bashiri tror holdningene i fotballen har endret seg vesentlig siden Justin Fashanus selvmord for 21 år siden.

– Det ble ikke snakket om homofili i fotballen før for noen få år siden. Før jeg sto fram, trodde jeg at jeg var den eneste i fotballen som var homofil. Det er nok ennå litt tabu å snakke om, men jeg opplever at det er i ferd med å endre seg, sier Bashiri.

(Saken fortsetter under bildet.)

SAMHOLD: Mats Våge Arstad (f.v.), Arman Bashiri, Arian Bashiri og Edvard Grant Langseth spiller fotball sammen i Løvenstad FK.

SAMHOLD: Mats Våge Arstad (f.v.), Arman Bashiri, Arian Bashiri og Edvard Grant Langseth spiller fotball sammen i Løvenstad FK.

– På profesjonelt nivå både tror og håper jeg at flere spillere har kommet ut i garderoben. Jeg tror uansett at det er viktig at flere står fram i offentligheten. Da blir det enklere for nestemann og nestemann etter der igjen, tilføyer Våge Arstad.

– Slå hardt ned på ordbruk

Løvenstad-spillerne mener det er viktig at skoler og idrettslag slår hardt ned på ordbruk som hetser homofile. I tillegg oppfordrer de fotballag til å ta opp temaet i garderoben – for å ufarliggjøre prosessen med å komme ut av skapet.

– Det er viktig å snakke om temaet med yngre fotballspillere. På ungdomsskolen var det helt utenkelig for meg å komme ut av skapet, selv om jeg visste at jeg var homofil. Ord som «homo» ble brukt som skjellsord hele tiden. Det gikk mange tanker gjennom hodet mitt på den tiden. Jeg var livredd for å stå fram, sier Bashiri.

Våge Arstad håper at spillere på toppnivå som er homofile vil stå fram og være forbilder for yngre gutter.

– Det vil gjøre veien mye enklere for så mange mennesker, slår han fast.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags