For det var ikke noen smågutter som møtte opp i turnhallen i Kabelvåg. Med en fysikk som ikke står tilbake for noen viste turnerne fram en styrke, koordinasjon og kroppsbeherskelse som nesten er vanskelig å ta inn over seg at er mulig. Landslagsturner Kasper Sjøthun fra Tromsø var en av dem som spratt rundt som om tyngdekraften ikke eksisterte.

– Det er kjempekoselig at Kabelvåg har invitert oss hit. Ungene flokker rundt og har mange spørsmål, men det er bare artig at de er ivrig, smiler Sjøthun.

Sammen med turnkameratene sine trener han enorme mengder for å bli best mulig i de forskjellige øvelsene. Hver uke holder de på imellom 25–30 timer.

– Vi trener ekstremt mye og det krever mye arbeid. Det er ikke tid til så mye annet, men det er verdt det når resultatene kommer, sier han.

Starstruck

Rundt i hele hallen fulgte øynene til unge lovende utøvere i KIL Turn med på hvert et steg som gjestene tok. Og det var med stjerner i øynene de fikk prate med idolene. Særlig Sofus Heggemsnes, som deltok i OL i Tokyo for Norge, var populær.

– Det er ganske stas da, det er jo landslagsturnere som har vært med i OL. Sofus har jo vært med i OL så jeg har sett han før. Det er ganske sykt at de er her, en opplevelse for livet, sier 10 år gamle Lucas Dahlstrup fra Henningsvær.

– Kult at de er her, sier 11 år gamle Mattias Breki Gunnarsson fra Island og Kabelvåg.

– Det er kult at de er her for da kan vi lære ting vi ikke har lært før, legger 10 år gamle Gabriel Slettvoll Hardy fra Svolvær til.

– Dere har masse spørsmål til dem. Blir dere ivrige?

– Ja!, sier de tre guttene i kor.

Både Lucas og Mattias sier at de kanskje skal prøve å komme seg til OL, mens Gabriel helst vil bli fotballproff.

Inspirasjon

Bjørn Tingvoll i Kabelvåg IL Turn er en veteran i klubben og har vært trener i en årrekke. Han er strålende fornøyd med å få så gode turnere på besøk.

– Kjempeartig! De ter utrolig å se på når de tar triks som vi hverken ser eller gjør her. Det er flott at de kan vise oss. Vi får masse inspirasjon bare av å se på, og det er derfor de er her, smiler Tingvoll fornøyd.

En av grunnene til at de har valgt å invitere turnerne på besøk er for å inspirere de unge og vise hva som er mulig å få til. I tillegg er det ikke så ofte det vises turn på TV, dermed er det vanskelig for ungene å få et forhold til nivået og triksene som utføres. Når man ser triksene i levende livet er det enklere å ta det inn.

– Kan noen fra Lofoten nå opp på det nivået?

– Treneren deres, Valentin Skrypin, sa en gang i et intervju at «Hvorfor skal vi ikke klare det i Norge?", så da kan jeg si «Hvorfor skal vi ikke klare det i Lofoten?". Alt er mulig, det er bare at folk har lyst og at vi får de rette trenerne. Det har ikke noe å si hvor du trener, sier Tingvoll optimistisk.

Kjempefasiliteter

En av trenerne til turnguttene fra Oslo er Valentin Skrypin. Han skryter av fasilitetene i Kabelvåg.

– Jeg syns det er veldig bra. Dere har så mye bra her, apparatene er på toppnivå, skryter Skrypin.

Turen til Lofoten brukte de også til teambuilding etter en lang sesong. Der blant annet Sofus Heggemsnes deltok i OL i Tokyo.

– Det er ganske deilig å være her. Et herlig idyllisk sted. Vi er på samling her for å inspirere de unge og gi dem litt inspirasjon for å vise dem hva som er mulig med turning. Forholdene ligger til rette for at noen herfra kan klare det. Må skape et skikkelig turnmiljø med gode trenere, sier Heggemsnes.