Kjartan Arctander (91) er død

Kjartan Arctander, Formann Lofoten Trålerrederi.
11.06.1988

Kjartan Arctander, Formann Lofoten Trålerrederi. 11.06.1988 Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Kjartan Arctander (91) er død. Begravelsen holdes fra Stamsund kirke fredag 31. mai klokka 13, skriver Norges Fiskarlag.

Kjartan Arctander var med på å starte Lofoten Trålerrederi i 1962 og var administrerende direktør for selskapet helt til han gikk av i 1996.

Han ble født 10. desember i 1927 og var største delen av sitt liv bosatt i Stamsund på Vestvågøy. Fra 1965 var Arctander styremedlem i Norske Trålerrederiers Forening og formann fra 1969 til 1995.

Han var medlem av landsstyret i Norges Fiskarlag fra 1971 til 1992. I flere perioder var han medlem i organisasjonsutvalget i Fiskarlaget. Arctander ble i 1998 hedret med æresmedlemskap av landsmøte i Norges Fiskarlag.

– Arctander omtales som en frittalende og dyktig talsmann med klare og sterke meninger. Samtidig har han hatt evne til å akseptere andres meninger selv om de ikke alltid var i overensstemmelse med hans egne, skriver Norges Fiskarlag.

En industribauta

Ordfører i Vestvågøy kommune, Remi Solberg, forteller at Vestvågøy har mye å takke Kjartan Arctander for.

– Det er en industribauta som har gått bort. Han var sentral sammen med de øvrige eierne i oppbyggingen av Lofoten Trålerrederi. Fra den første båten til å bli Norges største trålerrederi, forteller han.

– Han var en lokalpatriot og mister trålerrederiet. Jeg har hørt at han var en uredd type, som sjeldent tok nei for et nei. Om han møtte politisk motstand på alle nivå, ga han ikke opp, sier Solberg.

Solberg forteller at Arctander har betydd mye spesielt for Stamsund, men også for Vestvågøy.

– Veldig mange hadde sitt levebrød om bord i trålerne. Trålerrederiet var en av de desidert største hjørnesteinsbedriftene i Stamsund, sier han.

Artikkeltags