- Jeg er så utrolig glad for at jeg får komme tilbake. Jeg har hatt mange store opplevelser i Lofoten gjennom Lofoten internasjonale kammermusikkfest og Lofoten pianofestival. Blant annet husker jeg første året jeg kom hit: Da skulle vi alle bo i Nusfjord og jeg fikk rett og slett Lofoten rett i magen. Det første døgnet klarte jeg ikke å snakke fordi alt var så vakkert, ler Andsnes over telefonen.

I følge Knut Kirkesæther, primus motor for Lofoten internasjonale kammermusikkfest (LINK), var det Andsnes selv som ønsket Buksnes kirke som konsertarena for den kommende konserten.

- Ja, jeg synes dette er et av de fineste kirkerommene som finnes. Lofoten har mange fine kirker og oppsiktsvekkende mange gode instrumenter. Det er rett og slett oppsiktsvekkende at man har klart å skaffe så mange flotte flygler. Det betyr enormt mye for festivalen og mulighetene for konserter også resten av året, påpeker Andsnes.

- Flygelet i Buksnes kirke er det faktisk jeg selv som har tatt ut på vegne av festivalen. Knut ringte meg og lurte på om jeg kunne prøvespille et konsertflygel fra Steinway som da stod i Bergen - og hadde vært ubrukt i 40 år. Dette flygelet, som faktisk er brunt, ble jeg såpass forelsket i at jeg synes det var synd at det var Knut som hadde sporet det opp, ler han.

- Det var derfor surt å gi slipp på det, så nå gleder jeg meg til å spille på det igjen. Det passer så fint i Buksnes kirke, som er et åpent, men samtidig intimt lokale med en nydelig klang.

Skal slå ut håret

49-åringen fra Karmøy er Norges mest kjente klassiske pianist og har høstet stor internasjonal anerkjennelse omtrent helt siden karrieren hans startet. Storavisen New York Times har kalt Leif Ove Andsnes "en pianist med eleganse, kraft og innsikt", og Wall Street Journal "en av de mest begavede musikerne i sin generasjon”.

Hva er det publikum skal få høre i Buksnes kirke?

- I første avdeling vil jeg spille mange små stykker av den tsjekkiske komponisten Dvorak. Han er en godt kjent komponist, men mange vet ikke at han har laget mange fine verk for piano. Dvorak er for Tsjekkia det Grieg er for Norge, og begge brukte mye av landets folkemusikk i sine komposisjoner. De stykkene jeg skal spille utgjør en poetisk syklus, nesten som en dagbok. Den rommer både det intime og det storslåtte, og jeg er veldig spent på hvordan mottakelsen blir. Dette er nemlig første gang jeg spiller disse stykkene, sier Andsnes.

- Etter pausen skal jeg slå ut håret med stykket "Carnaval" av Schumann. Dette er et kjent pianostykke som er både overraskende, festlig, livlig og gøy - både å spille og forhåpentligvis høre på.

Imponert over lofotingene

Andsnes har deltatt på LINK og Lofoten pianofestival hele seks ganger og uttrykker stor begeistring for festivalene og initiativet bak.

- Jeg har jo holdt på med en del festivaler selv, både i Rosendal i Kvinnherad og tidligere i Risør. Jeg vet derfor at noe av det viktigste er å få lokalbefolkningen med. Det er helt vesentlig for en festival at disse tenner på ideen og er stolte over festivalen. Slik føler jeg virkelig det er med LINK. Lofotingene er virkelig stolte av det som skjer, de kommer på konsertene, er oppriktig glad i musikken og ser verdien av det som skjer. Det er vesentlig for at en festival skal overleve, sier han og utelukker ikke at han kommer tilbake til festivalene og Lofoten nok en gang.

- Nå gleder jeg meg først til denne konserten. Jeg har aldri vært i Lofoten om vinteren, og håper nå at flyene går.

Glad sjef

Også festivalsjef Knut Kirkesæther gleder seg til konsert med Andsnes.

- Leif Ove var den første musikeren som takket ja til vår første festival, og siden han i mange år kom regelmessig, har han gjort oss synlig for verden med stor kredibilitet. At han nå kommer tilbake til Lofoten - med en av fire solokonserter i Norge i år - er selvsagt stort. Han er jo en ihuga Lofot-fan, og vet at vi vil gjøre vårt ytterste for å bringe fersk skrei til matbordet, sier han.

- Til tross for sin posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv, er han den samme jordnære gutten fra Karmøy som før. Selv om han spiller solokonserter i verdens mest kjente konsertsaler og med de største orkestre og dirigenter, er han fortsatt en ivrig kammermusiker, legger han til.

- Han bringer også med seg en pianotekniker i stjerneklasse, og det får vi stor nytte av. Eksempelvis valgte pianisten Joachim Carr å legge en plateinnspilling til Stamsund kirke fordi han da kunne få samme tekniker til å preparere også dette pianoet.