(Fremover:) Kiruna er under stor endring. Byen som flyttes er omringet av veier som også er nye og som har nye traseer. Det fikk en norsk familie merke i sommer, skriver den svenske avisen Norrländska socialdemokraten (NSD).

Det var torsdag 21. juli at en familie fra Tromsø kom kjørende fra sør inn i Kiruna. Etter et besøk i den nordsvenske gruvebyen var det på tide å finne veien videre nordvestover langs E10 mot Norge og Narvik kommune. Så enkelt ble det imidlertid ikke.

– Vi fant et skilt mot E10 Narvik, men plutselig var det borte. Vi fant en annen vei, men den var stengt. Da snudde vi og fant et annet skilt, der «E10» var krysset over, forteller Kari Aarseth til NSD.

Betalt av LKAB

Det var i oktober 2019 at den første etappen av den nye E10 mot Narvik ble åpnet. Dette som følge av flyttingen av bysentrum i Kiruna.

Veien er fem kilometer lang og går øst for Kiruna mellom Karhuniemi og Kurravaaraveien. Den har tre rundkjøringer. Totalkostnaden er 550 millioner svenske kroner, og betales av LKAB.

Etappe to ble åpnet høsten 2020, som gjør at den nye veien er syv kilometer lang. Ifølge det svenske Trafikverket gjenstår mindre arbeider sommeren i år.

NSD skriver at Trafikverket og Kiruna kommune i løpet av våren har sett over skiltingen. Dette arbeidet skal tas opp i høst. Tidligere var det en midlertidig tilknytning til nye E10, som nå er stengt. Denne skal bygges om og etter hvert restaureres.

Turistene blir overrasket av Harstad: – Men vi har en stor oppgave

Bilister oppfordres til å oppdatere navigasjonssystemet i bilen sin om man skal til Kiruna.

– Veinettet endres på grunn av flyttingen av byen. Det er selvfølgelig beklagelig for denne familien som ikke fant veien ut, sier Thomas Johansson til avisen.

Fikk hjelp

Det er takket være hjelpen fra lokale folk i Kiruna at den norske familien kom seg på rett vei igjen. En time og ett kvarter tok det nordmennene å komme seg ut av Kiruna, og da hadde de passert blant annet byggeområder og grusveier.

Det svenske politiet skal se på skiltingen etter å ha vært i kontakt med familien.

Søppelsommer i Harstad: – Har aldri sett byen by så full av søppel