I dag har 21-åringen fått seg fast jobb på tråleren Havtind som har tilholdssted på Melbu.
– Jeg ble veldig glad da jeg fikk tilbudet, og synes det er kult med fast jobb i så ung alder. Det er fra før av en del vikarer i rederiet, så jeg føler meg heldig. Samtidig synes jeg at jeg har gjort en god innsats og fortjener det, smiler Sandnes, som er fra Gravdal.
Stortrives i yrket
Ifølge seg selv har han aldri vært noe glad i å sitte i ro, og en kontorjobb var aldri en del av planen. 21-åringen søkte seg derfor inn på Fiskerifagskolen og fikk etter hvert lærlingplass på Havtind. Etter lærlingtiden på to år, fikk Sandnes flere vikarturer, og et år senere fast plass på tråleren med turnusarbeid.
– Jeg trives veldig godt i yrket. Spesielt når jeg har fri, men det er veldig gjevt på båten også, ler han.
Unggutten anbefaler yrket til andre ungdommer, og vil samtidig rette en stor takk til Bjørn Willy Hansen ved Opplæringskontoret for Nordre Nordland.
– Han har kommet ombord når vi går i land, hatt oppfølgingstimer og sørget for at alt har gått fint. Bjørn Willy har med andre ord vært veldig hjelpsom.
For få lokale
Opplæringskonsulent ved Opplæringskontoret for Nordre Nordland, Bjørn Willy Hansen, forteller at det ikke er nok lærlinger innenfor fiskeriene i regionen.
– I år vil det være behov for 36 lærlinger i vårt område, men hvert år må vi hente lærlinger fra andre steder i landet. Lokale lærlinger er ettertrakta, sier Hansen, som oppfordrer skolelei ungdom til å ta fagbrev innenfor feltet.
– Det finnes knapt en jobb som gir mer utfordringer eller flere fantastiske turer. Det er i tillegg veldig sosialt, og man utvikler et spesielt samhold på båten, legger han til.
Hansen peker også på at næringa til stadighet etterspør jenter i fiskeriene.
– Vi skulle gjerne ha sett flere av dem. Sammensetninga av begge kjønn gjør noe med arbeidsmiljøet på en båt.
Store muligheter
For å ta fagbrev som fisker må man først gå to år skole, før man er i lære i to år. Ifølge Hansen kan man også følge en såkalt vekslingsmodell, hvor man kan gå fire år i lære før man får et kompetansebevis.
– Man kan gå mange veier, og denne vekslingsmodellen er fin for dem som er skolelei, sier Hansen, og legger til;
– Det er store muligheter i fiskeriene. De fleste ungdommene tenker at de må få en utdanning som gir videre muligheter, men med fagbrev og kompetansebevis er mulighetene mange. Hvis man velger å ta en etterutdanning etter fagbrev vil man ha en praktisk tilnærming til dette, og det er ettertrakta.
Videre peker Hansen på at jobbmulighetene i Lofoten er gode.
– Det vanligste er at ungdommene får noen vikarturer først, men de fleste får etter hvert fast jobb etter å ha tatt fagbrev. I tillegg er hører vi sjeldent om oppsigelser i fiskeriene.