Av 17 studenter valgte rundt halvparten å bosette seg i Lofoten. Eirik Iversen (33) flyttet til Nusfjord i fjor, og angrer ikke på det.

– Det er utrolig fint i Vest-Lofoten. Det var litt tilfeldig at jeg havnet akkurat der, men jeg visste på forhånd at jeg ville bo utenfor både Leknes og Svolvær, sier trønderen, som opprinnelig er fra Steinkjer.

Emilie Bollingberg (25) har valgt å bosette seg i litt mer sentrale strøk.

– Jeg trives veldig godt i Kabelvåg. Nå bor jeg i naturen jeg vil jobbe i, smiler Bollingberg fra Bergen.

Kristina Whisløff (28) fra Kirkenes leier hus på Eggum.

– Foreløpig har jeg kun vært der ei uke. Det er litt rart å bo på en såpass liten plass, men samtidig veldig koselig, sier hun.

Angrer ikke

Alle ser de for seg å bli værende i Lofoten en periode etter endt studietid, og angrer heller ikke på studievalget.

– De siste årene har jeg blitt mer og mer glad i friluftsliv, og har lenge tenkt på at jeg vil studere noe i denne retningen. Jeg vil lære mer og systematisere kunnskapen, sier Iversen, som på sikt ønsker å skape noe eget innenfor naturbaserte opplevelser.

Dette har Bollingberg allerede gjort, og har sammen med venninnen Kaja Irene Mathisen etablert foretaket «Æventyr da». Opplevelsesbedriften har base i Kabelvåg, og skal tilby aktiviteter med spesielt fokus på bærekraftig bruk av naturen.

– Jeg har tidligere studert miljø- og utviklingsstudier, og gradvis fått en større interesse for friluftsliv. Det jeg lærer på studiet tar jeg med meg videre inn i «Æventyr da», sier hun.

Variert læring

På samlingene har studentene både hatt teori og praktisk læring ute i naturen. Tur til Møysalen og padlekurs på Kalle har blant annet stått på plakaten, og de har lært om navigasjon, ferd-planlegging, historiefortelling og opplevelsesproduksjon. Til våren skal de også ut i praksis i ulike opplevelsesbedrifter.

– Jeg merker at det har skjedd noe når jeg nå er ute på tur. Jeg er mer observant med tanke på veivalg, værvarsel, vindretning og risiko, ler Iversen.

I likhet med Bollingberg og Whisløff er han veldig glad for at han tok søkte på årsstudiet i Naturguide og har valgt å bosette seg her. Nå oppfordrer de andre til å gjøre det samme.

– Søk og bo her! Det er en veldig fin opplevelse, og ved å bo her samtidig får man et større innblikk i hva som beveger seg her, sier Whisløff.