Ny NRK-serie: Den første trådløse telegrafen ble sendt fra Lofoten

Sørvågen: I andre episode av dokumentarserien "Det umulige landet" besøker NRK Lofoten og Sørvågen, for å fortelle om den første trådløse telegrafen i Norge.

Sørvågen: I andre episode av dokumentarserien "Det umulige landet" besøker NRK Lofoten og Sørvågen, for å fortelle om den første trådløse telegrafen i Norge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I NRKs nye dokumentarserie fortelles historien om hvordan den første trådløse telegrafen i Norge ble sendt fra Sørvågen.

DEL

Dokumentarserien «Det umulige landet» hadde premiere på NRK søndag 10. mars. Førstkommende søndag sendes andre episode. Da får publikum bli bedre kjent med historien om Norges første trådløse morsesignal.

– «Det umulige landet» er en serie som skal fortelle hvordan vi som folk i Norge har blitt knyttet sammen gjennom samferdsel. Norge er et land med en utfordrende beliggenhet. Vi har en lang kyst, høye fjell, lange avstander og krevende klima, sier prosjektleder Trond Lillealtern.

Til Lofoten

Seriens første episode har fått navnet «Visjoner og vanvidd», og handler ifølge Lillealtern om hvordan jernbanen kom seg fra kyst til innland og kortbaneflyplasser som gjorde det mulig å reise på en annen måte.

Episode 2 har fått navnet «Reisens pris». Her får publikum blant annet høre om historien om da MS Kim Roger forliste sank ved Lofotodden i januar 2016. Fem mann befant seg om bord i båten, og ble alle berget under forliset.

– Andre episode handler om at det å reise har konsekvenser. Det å bygge ut har en risiko, og hovedhistorien i episoden er Hurtigrutens forlis i 1962. I tillegg besøker vi Sørvågen, hvor folk på starten av 1900-tallet fant ut at de måtte finne en måte å varsle været på over til Røst og Værøy, forklarer Lillealtern.

I NRK-serien opplyses det om at 130 lofotfiskere mistet livet i en enkelt storm i 1893. En dag i 1903 går det ei melding gjennom luften fra Sørvågen til Røst. Telegrafsignalet var et kjent fenomen fra før av, men trådløst morsesignal var noe nytt. Den første trådløse telegrafen i Norge, og den andre i hele verden, ble sendt fra Sørvågen ifølge NRK-programmet, og i 1909 kunne Sørvågen, som første stasjon i Norge, kommunisere med folk på sjøen.

Har reist rundt

Programleder i serien er Steinar Birkeland, som har som en Espen Askeladd reist både til lands, til vanns og i luften gjennom serien. Hans reise rundt i landet er en fortelling om hvordan vi som folk har blitt knyttet sammen gjennom samferdsel.

NRK opplyser at Birkeland, sammen med resten av redaksjonen i Bergen, har jobbet med serien i over to år. Serien går over fem episoder.

– Litt senere i serien kommer vi igjen tilbake til Lofoten, hvor vi snakker om blant annet tørrfiskhandelen og viktigheten av den, forteller Lillealtern.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken