Lokalt gjensyn med NRK-serien Havøy fra Lofoten

Havøy: Svein Kongsjord fra Valberg spilte fiskeskipper i barne- og ungdomsserien Havøy, som vises under Lofoten BygdeFilmFest i Nord-Borge.foto: magnar johansen

Havøy: Svein Kongsjord fra Valberg spilte fiskeskipper i barne- og ungdomsserien Havøy, som vises under Lofoten BygdeFilmFest i Nord-Borge.foto: magnar johansen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Husker du TV-serien «Havøy»? Fra onsdag til søndag vises den i Nord-Borge.

DEL

– Jeg tar turen for å se åpningsepisoden, sier Svein Kongsjord, en av hovedrolleinnehaverne i serien som ble vist på fjernsyn i 1976.

En episode skal vises hver kveld under Lofoten BygdeFilmFest, som åpner 28. oktober på skolestua på Haukland. Bak filmfesten, som arrangeres for fjerde gang, står Aslaug Vaa.

– «Havøy» er en del av den lokale kulturhistorien. Det er spennende å se Vestvågøy og Lofoten for 40 år siden. Det ble laget seks episoder, og vi viser en episode hver kveld fra onsdag, og avslutter festivalen søndag med de to siste episodene, forteller Aslaug Vaa.

Svein Kongsjord ble bedt av regissør Thor M. Tørstad om å skaffe lokale amatørskuespillere. Kongsjord blinket ut Jon Friis på Ramberg i rollen som skipper. Da Friis takket nei, ba regissøren Kongsjord selv påta seg rollen i barne- og ungdomsserien. Serien handlet om livet i en kystkommune, og hadde avdøde Anne Mari Høydahl i hovedrollen. Serien ble spilt inn i 1975.

– Jeg ble både skuespiller og dialektkonsulent. Manus var skrevet av Tor Edvin Dahl fra Oslo. Det var en hel jobb med å skrive om til dialekt, minnes Kongsjord.

Film og tang

Filmfesten foregår stort sett i skolestua på Haukland i år. Den åpner med utstilling og billedspill med fotografier som er et resultat av fotoworkshop med 10. klasse ved Bøstad skole.

– Jeg synes programmet er spennende og sammensatt, sier Vaa.

– Hvilke filmer vi du trekke fram?

– Vi viser filmer som laget under workshops under filmfestivalen, Reisen gjennom Lofoten, Stjerner over Lofoten og Til lands og til vanns. Vi viser også en av Norges første såkalte «filmkalkuner», Selkvinnen fra 1953. Før filmen blir det sang og fortelling ved Sigrid Randers-Pehrson om mytologiske skikkelser, samt foredrag fra filmhistoriker Jan Erik Holst. Vi skal også vise et film fra Afghanistan om livet i fjellene, forteller Vaa.

Tang er sentralt under festivalen. Filmprosjektet «Jakten på den hemmelige smaken», ble til under workshopen i påsken i år i Nord-Borge, og handler om bruk av tang i matlaging. Før filmen inviterer marinbiolog Michael Roleda og driverne av skolestua på Haukland, Jochen og Michaela Fechner, til å lage brød, fiskesuppe, pudding og sjokoladekake med tang som ingrediens.

I januar tar Vaa Lofoten BygdeFilmFest med til Røst.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags