Gå til sidens hovedinnhold

NVE lanserer nytt system slik at du kan se hvor skredfarlig terreng du går i

Artikkelen er over 2 år gammel

KAST er et hjelpemiddel for deg som ferdes i fjellet vinterstid og viser hvor snøskredutsatt terrenget er på en grov skala.

(Fremover): – Vi ser at det er et behov for å velge riktig terreng etter hva slags ferdigheter man har. Da tenker vi at et klassifiseringssystem vil gjøre det lettere, sier seksjonssjef ved Snøskredvarslinga hos NVE, Rune Engeset til NRK som først omtalte saken.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorats) har jobbet med prosjektet siden 2012. KAST, eller klassifisering av snøskredterreng, er laget for å vise hvor vanskelig terrenget er å håndtere med hensyn til snøskred og er en norsk versjon av det kanadiske systemet ATES – Avalanche Terrain Exposure Scale.

Saken fortsetter under bildet.

 

Klassifiseringen deler terrenget opp i fire klasser: 0 – Ikke skredterreng, 1 – Enkelt skredterreng, 2 – Utfordrende skredterreng og 3 – Komplekst skredterreng (Se eksempler ovenfor).

– Har du lite ferdigheter velger du et enkelt terreng, eller velger å holde deg unna skredterreng. Da vil dette hjelpe deg å gjøre det valget. Er man en liten gruppe med høy kompetanse, og det er relativt gode forhold med hensyn til skredfare, kan man velge litt mer komplisert terreng, utdyper Engeset.

Hvem er KAST for?

  • KAST er spesielt for deg som ikke har ekspertkunnskap om ferdsel i snøskredterreng
  • De som ferdes fritt og på eget ansvar i fjellet vinterstid
  • Eksperter i jobbsammenheng og av guideforfattere for å beskrive hvor skredutsatt en rute/tur er, eller hvor skredutsatt ulike deler av terrenget er i et område
  • Systemet er også svært nyttig for instruktører som holder snøskredkurs for å lære vekk hvordan gjenkjenne og velge ulikt terreng

Gjennom å bruke KAST til å velge tur kan du få:

  • Hjelp til å velge riktig tur basert på dagens forholdet bedre grunnlag for å velge hvor komplisert og skredutsatt terreng du utsetter deg for – eller unngått enkelt hjelpemiddel for turplanlegging i tillegg til skredvarsleren bedre balanse mellom egen kunnskap og hvor krevende terreng du velger
  • Synliggjøring av hvor vanskelig terrenget er å håndtere i forhold til snøskred

Kommentarer til denne saken