– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi skal få til et taktskifte, sier han.

Den nye virusvarianten, som har fått navnet omikron, skaper frykt for at koronaviruset vil skyte ny fart verden rundt. Varianten er foreløpig ikke påvist i Norge, men det antas at den vil komme også hit. Den antas å være mer smittsom enn tidligere virustyper, men den skal ikke gi mer alvorlig sykdomsforløp.

I sin redegjørelse til Stortinget tirsdag sier statsministeren at kommunene må stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april 2022.

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje vaksinedose til befolkningen over 18 år. I første omgang er det personer over 65 år og helsepersonell som har blitt prioritert.

– Når kommunene har gitt en oppfriskningsdose til alle over 65 år, går vi umiddelbart videre. Kommunene skal fortsette med oppfriskningsdoser til alle over 45 år, sier Støre.

Oppfriskningsdose tilbys seks måneder etter andre vaksinedose.

– Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen, også den mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom tirsdag med en innstendig bønn til landets uvaksinerte.

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre fra Stortingets talerstol da han tirsdag presenterte regjeringens koronastrategi.

Støre understreket flere ganger at vaksinering er det mest effektive tiltaket mot koronaviruset.

350.000 personer over 16 år er ikke vaksinert i Norge i dag, og om lag 600.000 personer har ikke tatt minst to doser, ifølge Støre.

Dette gjelder fra 1. desember

Nasjonale tiltak

* Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

* Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nasjonale anbefalinger

* Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

* Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

* I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig å teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten

* Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Kilde: NTB

Støre mener Norge har de beste forutsetninger for å klare å håndtere pandemien gjennom vinteren med vaksinering, at vi har økonomiske muskler til å holde sykehus og kommuner i gang, og at vi har gode fagmiljøer.

– Vi er på vei inn i en periode der vi ikke kan regne med at smitten blir borte – den må kontrolleres. Målet er at vi kan leve med smitten uten at vi overbelaster helsetjenesten eller innfører tiltak som griper for hardt inn i livene våre, sier statsministeren.