Lørdag og søndag strømmet det tangomusikk ut fra kantina på Aust-Lofoten videregående skole/Vågan bibliotek. Musikken vekslet mellom den gamle sorten fra tangoens storhetstid i Argentina på begynnelsen av 1900-tallet, og moderne tangomusikk, såkalt neotango. Innimellom fikk også Elvis slippe til, for det går an å danse tango til mye forskjellig musikk, i følge tangoinstruktør Arvid Iversen.

- Få av den tegneseriemusikken, sier han spøkefullt på et tidspunkt da den gamle musikken dominerer.

- Den type musikk er ofte brukt i og dermed assosiert med tegneserier, og ikke alle er like begeistret for den, forklarer han, og setter på en moderne tango.

I tangodans er improvisasjon viktig, og man følger takten, rytmen og flyten i musikken for å skape sitt eget uttrykk. For å få til å danse tango fikk kursdeltakerne i helga lære noen grunntrinn og hvordan føre dansepartneren over dansegulvet i danseretningen (mot sola). Orden på dansegulvet er viktig, så man ikke kolliderer med de andre danserne.

- På milongaene (dansekvelder) i Buenos Aires er det fullstappet i lokalet, og det er viktig å følge spillereglene for å få plass til å danse, forklarer Arvid.

Det ble noen små kollisjoner i løpet av helga, men uten større følger enn at deltakerne unnskyldte seg og førerne i dansen løftet blikket i danseretningen og var litt mer oppmerksom i fortsettelsen. I tangoen er det den som fører som må passe på dette, og følgeren må stole på sin partner. Noen av danserne hadde meldt seg på som par og andre kom alene.

- Tango er anbefalt av samlivsterapeuter, sier Arvid og smiler.

- I tango handler det om kommunikasjon mellom de to som danser sammen, uten ord, legger han til som forklaring.

- Og det er mannen, eller den som fører, som bestemmer, for en gangs skyld, legger han til med et lunt smil.

- Det er nok derfor jeg liker så godt å føre, ler Marte Lundberg, som deltar for å lære å føre.

Hun legger til at det også er vanlig for to damer og to menn å danse sammen i tango.

- Det handler om de rollene man tar på dansegulvet, og ikke om hvilket kjønn man er.

- Slik ser en “ocho” ut, sier Veronica Konstanse Hansen, Arvids kone og dansepartner, og svinger beina elegant rundt hverandre i et åttetall.

Navnene på dansefigurene er spanske, siden tangoen oppsto i Argentina og Uruguay, hvor de snakker spansk. Ocho ble det siste dansetrinnet deltakerne fikk lære på nybegynnerkurset i helga. I alt deltok 12 personer, og de fleste uttrykte at de ønsket seg mer tango og mulighet for å danse sammen og lære mer.

- Det var fint å møte så mange hyggelige mennesker i et trivelig miljø, og få danse og kjenne på den lidenskapen som ligger i tangomusikken, sier Karen Anette Dahl, som deltar sammen med sin mann Jan Helge Olsen.

- Vi skal kose oss med tangoen sammen, og dette skal vi fortsette med, legger hun til.

- Vi skal prøve å arrangere flere kurs, både med Arvid og Veronica som instruktører, og muligens med innleide instruktører fra for eksempel fra Bodø tangoklubb, sier Audhild Berthinussen, som sammen med Marte Lundberg, Arvid Iversen og Veronica Konstanse Hansen, var initiativtaker til kurset.

- Arbeider’n i Kabelvåg har vært veldig positive til å ha tangoarrangementer, så vi skal forsøke å få til jevnlige dansekvelder der utover høsten, avslutter Marte.

Teksten er innsendt av Marte Lundberg.