Gå til sidens hovedinnhold

Ny postlov slår hardt ut for dagsaviser: Vil levere lokalaviser tre ganger i uka

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen vil endre postloven, noe som også vil føre til at aviser bare leveres tre ganger i uka. – Dette får store konsekvenser for mange av våre abonnenter, sier sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland.

I forslaget, som behandles i statsråd onsdag, foreslås det å ha utkjøring av post to og en halv dag i uka, altså to dager den ene uka, før det blir tre den neste. Etter planen vil endringen tre i kraft 1. juli 2020.

I dag leverer Posten rundt 15 prosent av landets aviser, noe som tilsvarer 173.000 eksemplarer hver dag. Det leveres post fem dager i uka i Norge, men Posten ønsker 2,5 omdelingsdager i snitt på grunn av nedgangen i brevpost.

Forslaget sier at avisleveringen skal skje fast på tirsdag, torsdag og lørdag, da enten av Posten eller andre private aktører. Tidligere fryktet lokalavisene at leveringsdagene ville variere fra uke til uke.

– Det betyr at avisene som kommer ut tre dager i uka, kan tilpasse seg de omdelingsdagene og ha en forutsigbarhet på utdeling, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ifølge NTB.

Fire år for omstilling

Forslaget er forespeilet å ha en virkning fram til juli 2023. Det betyr at lokalavisene får fire år på seg til digital omstilling.

Lesere av aviser som har fem eller seks utgaver i uka, vil dermed måtte belage seg på å få dagens og gårsdagens avis på leveringsdagene, om de ikke kan benytte seg av postboks eller post i butikk når det ikke er leveringsdager. Eventuelt må man flytte abonnement over på digitale flater.

Dale tror fire år gir nødvendig omstillingstid for mediebransjen. Det legges også opp til å sette av om lag 10 millioner kroner i omstillingsstøtte til avisene som blir særlig berørt av endringene i postloven.

Lofotposten har de siste årene levert gode økonomiske resultater, og har hatt sterk digital vekst.

- At avisene kjøres ut tre dager i uka hjelper lite for oss som gir ut avis seks dager i uka. Dette er et tydelig signal fra Regjeringen på at de ønsker avisene ned i antall utgivelser. Lofotposten har jobbet betydelig med digitalisering, og over halvparten av våre abonnenter er nå digitale. Likevel er fortsatt en stor andel av våre inntekter knyttet til papir. Dette kan få store konsekvenser for aviser med fem og seks utgivelser i uka, som Lofotposten, mener Lofotpostens redaktør.

I Lofoten kjører Håkon Gjertsen AS distribusjon av avisen for Lofotposten i de tettest befolkede områdene.

- Men en betydelig andel av vårt opplag på papir leveres per post, sier Steffensen Kielland.

Uviss framtid

På spørsmål om hva som skal skje med lokalavisene når perioden går ut i 2023, svarer Dale at det er vanskelig å spå.

– Nå går vi for dette fram til 2023, så får vi gjøre en fornyet vurdering da. Det viktigste er at vi har innrettet dette på en måte som hjelper mediebransjen med digitaliseringen, sier samferdselsministeren.

Berører 2000 postansatte

Omleggingen berører rundt 2.000 ansatte i Posten, poengterer fagforbundet Postkom. De ansatte ber nå om tid og penger til «anstendig omstilling».

– Vårt mål er at færrest mulig skal skyves ut i arbeidsledighet og i tillegg risikerer å miste AFP. Myndighetene og Posten må derfor stille opp for de arbeidstakerne som blir rammet, sier forbundsleder Odd Christian Øverland.

Misfornøyd LLA

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) peker på at ressurser til journalistikken ikke hjelper om avisene ikke når fram til leserne. Han stusser også over at regjeringen går inn for å kutte i antall leveringsdager for avisene, like etter at den i mediemeldingen ga uttrykk for et ønske om å sluse en større del av mediestøtten til landets lokalaviser.

– Det har kommet en mediemelding som viste at regjeringen vil satse på og styrke lokalavisene. Vi er helt avhengige av at den satsingen også gjelder distribusjon. Vi må tro at det blir gode kompensasjonsordninger og ser med forventning og spenning fram til å se hva forslaget går ut på, sier Hetland.

Opposisjonen raser

SV frykter for lokalavisenes framtid hvis regjeringens forslag blir vedtatt, og viser til at lokalt næringsliv som er avhengig av posten, må finne andre løsninger.

– Regjeringens oppgave er å bygge opp, ikke bygge ned, nasjonal infrastruktur, sier stortingsrepresentant Arne Nævra.

Senterpartiet er også kritisk til forslaget.

– Samferdselsministeren er mye mer opptatt av å spare litt penger enn å bry seg om lokalavisenes kår, enda så sterkt de har advart mot endringene i postombæringa. Det er provoserende at regjeringen syns det er greit å være så inkonsekvente når det kommer til den viktige mediepolitikken, sier mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen

(©NTB)

Kommentarer til denne saken