Gå til sidens hovedinnhold

Nye koronatiltak: I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester

Regjeringen strammer inn koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

(Avisa Nordland)

Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

– Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke, skriver regjeringen i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket på pressekonferansen at dette ikke er en regel med politioppfølging siden det er snakk om en nasjonal anbefaling, men at kommuner kan gjøre anbefalingen til lovmessig regel som gir hjemmel til det.

– Jeg håper at vi ikke er på det stadiet at når vi skal jobbe sammen for å få ned smitten, at vi er nødt til at politiet løper ned dørene til folk, og at folk skjønner at vi gjør dette fordi det er nødvendig og viktig, sa hun.

Færre personer

Private sammenkomster på offentlig sted får en grense på maksimalt 50 deltakere. Fra natt til onsdag kan ikke flere enn 50 deltakere delta på private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler.

Regjeringen anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med mange forskjellige personer i løpet av en uke.

Det er en reduksjon fra tidligere, hvor 200 deltakere kunne delta på en slik sammenkomst.

– Vi reduserer antallet som du kan ha i en privat sammenkomst utenfor hjemmet – fra 200 til 50. På firmafester kan man heller ikke være flere enn 50 personer, så man kan derfor ikke gli over fra å ha et seminar til å bli et julebord og fremdeles være 200. På julebordet er man maks 50, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram de nye tiltakene på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Fakta om nye tiltak

  • Det anbefales at man på sammenkomster i private hjem, hager og hytter ikke har mer enn fem gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Det betyr at to familier med mange barn, fortsatt kan møtes.
  • Alle anbefales å redusere antallet de har sosiale sammenkomster med i løpet av én uke.
  • Antallet som kan samles på private sammenkomster utenfor hjemmet, reduseres fra 200 til 50.
  • Det blir ikke lov for å ha mer enn 50 personer på firmafest.
  • For at arbeidstakere fra andre land ikke skal bli ilagt karantene må de teste negativt hver 3. dag.
  • Arbeidstakere fra land som ifølge EU er røde land må nå i ti dagers karantene. Dette gjelder blant annet Polen, Frankrike og Storbritannia.
  • De nye tiltakene varer fram til tidlig i desember.

Utenlandske arbeidere

Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

– Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober.

Vi følger pressekonferansen og oppdaterer fortløpende.

Kommentarer til denne saken