Nye retningslinjer fra regjeringen: - Slik blir 17. mai i år

Oslo 20200417. 
Kulturminister Abid Raja orienterer pressen om håndteringen av koronasituasjonen. Raja kunngjør blant annet at musikkorps skal få spille 17. mai så sant de holder to meters avstand
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo 20200417. Kulturminister Abid Raja orienterer pressen om håndteringen av koronasituasjonen. Raja kunngjør blant annet at musikkorps skal få spille 17. mai så sant de holder to meters avstand Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

- Nå er det nøyaktig en måned til 17. mai. Det er mange som gleder seg til denne dagen. Jeg har allerede sagt at det blir en annerledes feiring, og situasjonen tilsier en mer dempet feiring, men fortsatt skal vi feire. Barna skal stå i sentrum, innledet Abid Raja med på fredagens pressekonferanse.

Og fortsetter:

- Vi ønsker å gjøre dette til en minneverdig dag å se tilbake på. Kreativiteten og positiviteten jeg har blitt møtt med, tilsier nettopp dette. Vi vet at de nasjonale smittebegrensningene gjør at dette blir annerledes. Vi må følge disse føringene. Så blir det opp til de lokale komiteene å se hvordan de kan tilpasse til sin egen situasjon. Det er fortsatt trist å innse at barnetogene slik vi kjenner de ikke kan gjennomføres i år. Det gjelder også andre arrangementer med store menneskeansamlinger.

Raja sier også at det er ønskelig at korpsene skal få fremføre på nasjonaldagen, så fremt de klarer å øve i tiden frem til dagen med gjeldende smitteregler.

- Situasjonen er uforutsigbar, og derfor kommer jeg tilbake den 4. mai med oppdaterte regler og føringer om nasjonaldagen. jeg kan også avsløre at klokken 13.00 på nasjonaldagen blir det salutter fra festningene i landet - 21 skudd med fem sekunders mellomrom, og forhåpentligvis kan vi åpne våre vinduer, på balkongene, og sammen synge nasjonalsangen på samme tidspunkt. Jeg håper også at kongen synger med!

Regjeringen har laget disse foreløpige retningslinjene for markering av nasjonaldagen:

* Barnetogene, slik vi kjenner dem, kan ikke gjennomføres i år.

* Musikkorps kan spille og marsjere der forholdene ligger til rette for det. Det betyr at lokale korps kan marsjere i gater og langs veier hvis det ikke følger mennesker bak eller mange tilskuere står langs veien. Musikantene må marsjere med 2 meters avstand. Korpsene kan marsjere på steder hvor innbyggerne kan stå i egne hager, på balkonger og i mindre grupper langs veien.

* Flaggheising og kransenedleggelse kan gjennomføres, men kun med et mindre antall tilskuere. Korps og kor kan benyttes i slike seremonier, så sant det er mulig å holde tilstrekkelig avstand (2 meter mellom hver musikant/sanger).

* Borgertog hvor veteranbiler, traktorer og lignende kjøretøy benyttes, kan arrangeres. Vurdering av sikkerhet ivaretas av lokalt politi.

* Utendørsaktiviteter som spill og leker på større idrettsplasser og lignende kan eventuelt arrangeres i små grupper, for eksempel i mindre familiegrupper. Også her må regelen om 2 meters avstand mellom deltakere overholdes, og de generelle smittevernrådene om håndvask, spriting av gjenstander mv. Antall besøkende (deltakere og tilskuere) må reguleres med egnet vakthold.

* Sårbare grupper som eldre må beskyttes mot smitte, og disse kan se og høre korps, kor og andre aktiviteter på avstand.

* Matservering/salg av mat kan foregå under forutsetning av tilgang på håndvask eller hånddesinfeksjon. I tillegg gjelder vanlige retningslinjer som avstand mellom personer både i køen og blant dem som står for serveringen.

* Større feiringer inne i grendehus/samfunnshus og inne i skolebygg må utgå.

* Disse rådene gjelder fram til 4. mai. Da kommer regjeringen tilbake med en endelig veiledning for 17. mai-feiringen i 2020.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken