Gå til sidens hovedinnhold

Nytt tilbud for personer med funksjonsnedsettelser: – Det blir nesten som å være i et lekeland

Kabelvåg idrettslags turngruppe vil nå tilby paraturn til barn og voksne.

Paraidrett brukes gjerne i stedet for «idrett for mennesker med funksjonsnedsettelse», og omhandler i hovedsak idrettstilbud som er rettet mot bevegelseshemmede, hørselshemmede, synshemmede og utviklingshemmede.

– I høst kjørte vi en prøverunde, for å se om det var noen interesse for tilbudet. Når hallen etterhvert åpner igjen, vil dette bli et ukentlig tilbud, forteller hovedtrener for turn, Benedicte Ridderholt.

– Det er egentlig ingen grenser for hvem som kan delta. Alle som har lyst til å være i en turnhall og utforske ulike elementer er velkommen. For mennesker som trenger mye stimuli, blir en turnhall nesten som et lekeland. Her er ulike underlag og apparater som gjør at man kan bevege kroppen i alle slags retninger.

Helsefremmende tiltak

Ridderholt ser gjerne at de som trenger assistanse i hverdagen tar med seg dette i turnhallen.

– Denne gruppen får være helt alene i turnhallen, slik at de kan få utforske helt fritt, sier turntreneren, som selv er utdannet fysioterapeut og har studert fysisk aktivitet og funksjonshemning ved Norges idrettshøgskole.

– Som trener har man en helt annen tilnærming i paraturn enn på annen trening. For meg gir det stor glede å se at andre har det gøy og at de får kjenne på mestringsfølelsen. For disse skal dette være et tilbud for å skape glede i hverdagen. De rundt vil også se at dette er et helsefremmende tiltak.

Om interessen for det nye tilbudet blir stor, vil Ridderholt sette opp flere timer i uken og dele gruppen i to.

– Vi vil holde på med dette i alle fall fram til sommeren. Deretter blir det opp til styret om vi skal fortsette.

Fornøyd gutt

En av brukerne som håper tilbudet får evig liv, er Audun Mentzoni.

– Vi er superfornøyd med dette tilbudet, og håper nå at mange flere melder seg på, sier mamma Gyri Mentzoni.

– For Audun gir dette tilbudet trening, men også mestringsfølelse, sosialisering og glede.

Audun har Down syndrom og autisme. Å delta på andre typer organiserte fritidsaktiviteter kan derfor by på utfordringer.

– Vi reiser to ganger i året til Valnesfjorden helsesportsenter. At han nå kan få mye av det samme mulighetene her hjemme i Kabelvåg, er noe jeg synes er veldig flott. Dette nye tilbudet er verdifullt for både barn og voksne, og jeg håper at det blir videreført, avslutter Mentzoni.

Kommentarer til denne saken