Skal du ha fest nyttårsaften? Her er noen råd for å unngå konflikt med naboene

Norsk Boligbyggelag har flere gode råd til deg som vil unngå en nabokonflikt i forbindelse med nyttårsfeiringa.

Norsk Boligbyggelag har flere gode råd til deg som vil unngå en nabokonflikt i forbindelse med nyttårsfeiringa. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange markerer overgangen til et nytt år med fest og moro, men god stemning fra et festlig lag kan fort oppfattes som støy og bråk av naboene. Finnes det lover og regler som må overholdes?

DEL

Som beboer i borettslag og sameier bor man som regel tett på naboene sine. Både borettslagsloven og eierseksjonsloven setter grenser for hvilke ulemper man kan påføre dem. Krysser man streken, er det å anse som mislighold.

– Det er forskjell på hva som bør tåles på nyttårsaften og på en vanlig fredag eller lørdag. Loven forbyr de urimelige ulempene. At en nyttårsfest strekker seg til langt på natt er noe man må forvente og vil ikke være urimelig, sier Henning Lauridsen, advokat i Norsk Boligbyggelag, i ei pressemelding.

Det er imidlertid en grense for alt ifølge advokaten. Dersom fester kommer fullstendig ut av kontroll eller musikken spilles på full guffe til neste morgen, kan naboene og styret i boligselskapet reagere.

Lauridsen forklarer at det konflikter kan unngås med enkle grep.

– Veldig mange konflikter rundt husbråk skyldes rett og slett ubetenksomhet. Ofte skrus volumet på musikken opp i takt med økningen i promillen. Du må huske at du har naboer rundt deg. Får du klager bør du se om det er noe du kan gjøre. Festen behøver ikke ta skade av at musikken blir litt lavere utpå natten, eller at gjestene holder seg innendørs, sier Lauridsen.

Advokaten forklarer at det aldri er feil å henge opp et nabovarsel i forkant av en fest. Dersom festen kommer ut av kontroll er det lurt å ta en «sorry-runde» dagen derpå.

Artikkeltags