Ny informasjon fra Vestvågøy kommune har kommet på sms, men vi gjengir den her i fall du ikke fikk meldinga.

- Kok drikkevannet

Dette skriver kommunen i en sms til innbyggerne nå klokka 16.41:

Det oppstod tidligere i dag et brudd på hovedledningen ved vannbehandlingsanlegget på Vik, skaden er nå utbedret og abonnentene på Leknes, Fygle og Gravdal med omkringliggende områder vil nå få vannforsyningen tilbake. Det er nødvendig å foreta kloring av vannet og vi ber om at abonnentene koker vann som skal benyttes som drikkevann, ellers viser vi til råd fra Folkehelseinstituttet ved å følge denne lenke; https://www.fhi.no/ml/drikkevann/rad/kokevarsel/. Kommunens fagansvarlig for vann har vært i kontakt med Nasjonal vannvakt på Folkehelseinstituttet, råvannskvaliteten i kilden (Mørkdalsvannet) er god og risikoen for urent vann er liten. For å være på den sikre siden anbefaler kommunen likevel å koke vannet.

Dette sier Folkehelseinstituttet om koking av drikkevann:

Råd til forbrukere: Hva skal du gjøre når vannet må kokes?

Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.

Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.

Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.

Alt vann fra springen som drikkes må være kokt

Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.