(Nettavisen)

- Det er uheldig at det er høyere priser i nord enn i sør, sier Trude Nilsen, direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, til Nettavisen.

Du kan nemlig være nødt til å betale 1000 kroner mer om du handler en sofa i Tromsø enn i Oslo - eller på Stord for den saks skyld.

En Nettavisen-leser tipset nemlig Nettavisen om at det er dyrere for flere møbler hos Bohus i nord enn i sør, og derfor tok vi en titt på tilfeldig utvalgte varer.

For selv om strømprisene er mye dyrere i Sør-Norge enn ellers i landet, som det har vært fokus på i det siste, må forbrukere i Nord-Norge betale langt mer enn nordmenn i sør for en rekke andre varer.

Frukt og grønt er dyrere nord i landet, noe Kiwi tidligere har uttalt at skyldes frakttillegg fra leverandørene, mens Sp-politiker Sandra Borch har irritert seg over de høye bensin- og dieselprisene i Nord-Norge. Ofte er også flybilletter for å reise nord i landet dyrere enn flybilletter i Sør-Norge.

- Må løftes politisk

Nå skal vi imidlertid fokusere på prisforskjellene på møbler. For i 11 av Bohus sine 62 butikker er prisene høyere på en del av varene. Alle de 11 varehusene ligger i Nord-Norge.

Kjøper du for eksempel Weston sovesofa, må du ut med 1000 kroner mer om du handler på et av varehusene til Bohus mellom Sandnessjøen og Hammerfest, enn lenger sør i landet.

En tusenlapp ekstra må du også betale for Vilmers Nordic hjørnesofa og for Felton Daybed. Men det er bare et par hundrelapper i forskjell på prisen hos Bohus i Sør-Norge og i Nord-Norge om du kjøper senga Zen Stockholm Kontinental eller SCS Hitra rammemadrass.

- Dette er dessverre ikke særegent, og vi møter slike eksempler i andre deler av næringslivet. Høyere fraktkostnader i nord er et kjent problem, sier Trude Nilsen i Næringsforeningen i Tromsøregionen.

En undersøkelse de gjorde blant noen av lokalmatprodusentene i Tromsøregionen høsten 2019, viste at produsentene i nord hadde cirka 2,6 millioner kroner høyere fraktkostnader enn tilsvarende volum for produsenter i Sør-Norge.

- Fraktkostnader er generelt en utfordring for landsdelen, og må løftes til politisk nivå for å løses, sier hun.

Les også: Tidenes største handelsoverskudd i 2021

Rundt ti prosent av varene er dyrere

Det er imidlertid ikke alle varene på Bohus-butikkene i Nord-Norge som er dyrere enn lenger sør i landet. Nettavisen fant flere varer hvor det var like priser uansett hvor i landet du ønsker å handle.

Bohus-sjef Arve Olaf Nymoen sier til Nettavisen at over 90 prosent av totalt drøyt 25.000 varelinjer i Bohus-sortimentet har like priser i hele landet.

Det betyr at cirka ti prosent av varene ikke har lik pris i hele landet, og årsaken er høye fraktkostnader for å få varene til Nord-Norge, ifølge Bohus-sjefen.

- Det er ikke unormalt i bransjen, sier han.

Nymoen forklarer at det er stort sett på importvarer ut fra et visst volum det kommer et frakttillegg når de skal kjøres til Nord-Norge.

- Det er avstanden fra Oslo som gjelder. Grensa går i Namsos, så nord for Namsos er det nord-priser, sier han.

- Men hvorfor akkurat Namsos?

- Man må sette skillet et sted, og det er fra og med Nordland og nordover at fraktkostnadene er markant høyere, sier Nymoen.

Les også: Dette må du aldri gjøre i jobbintervju med Nille-sjefen: - Det er det verste som er

Norske leverandører bestemmer

Norske varer sendes derimot som regel direkte fra leverandørene. Men når det gjelder norskproduserte varer, er det ikke Bohus selv som bestemmer om det skal være dyrere i nord enn i sør, forteller Nymoen.

- Det er ikke vi som bestemmer fraktprisene på norske leverandører. De fakturerer varene inkludert frakt, så det er fritt levert til varehusene, sier han.

- Det er heller ikke unaturlig da mye produksjon skjer på Nordvestlandet, og er således geografisk nærmere midten av landet, påpeker Nymoen.

Ikke dyrere hos andre møbelkjeder

Nettavisen har sjekket prisene også hos flere møbelkjeder, for å se om de har prisforskjeller i nord og sør.

Verken hos Skeidar eller Fagmøbler finner vi prisforskjeller på varene uansett hvor i landet vi ønsker å kjøpe varene.

- Vi kan bekrefte at det er like priser i hele landet, uansett hvilken Skeidar-butikk du handler på, sier Rune Henriksen, administrerende direktør i Skeidarliving Group, til Nettavisen.

Også Roy Seime, kjedeutvikler i Fagmøbler, sier at de har like priser over hele landet.

Heller ikke Møbelringen opererer med ulike priser i nord og i sør, uansett om varene er importerte eller er norskproduserte.

- Det er ingen prisforskjeller på noen varer hos oss - uansett hvor du handler, sier markedssjef Åse Emily Sivertsen i Møbelringen til Nettavisen.