Økt forbruk av våtservietter gir stopp i kloakken

Slik ser det ut når ei mopper og vasketuer har satt seg fast i ei pumpe.

Slik ser det ut når ei mopper og vasketuer har satt seg fast i ei pumpe. Foto:

Vestvågøy kommune kommer med en oppfordring til alle om å ikke tette kloakken.

DEL

– Vi får dessverre altfor ofte stans i avløpspumpene fordi det havner klær, vasketuer og mopper i avløpet. Dette skjer trolig fordi noen tømmer vaskebøtta i toalettet, og glemmer at tua, eller det de har brukt som tue, er oppe i bøtta, forteller Kar-Petter Johansen, som er fagansvarlig for vann og avløp drift i Vestvågøy kommune, i en pressemelding.

Det virker som økt forbruk av våtservietter på grunn av korona-situasjonen, forsterker denne problematikken. Når mengden av fremmedlegemer i avløpsvannet øker blir det oftere driftsstans. Da må pumpene heises opp av kummer fulle av avløp, demonteres og renskes.

– Konsekvensene blir slitasje på pumper, kostbare utrykninger og ikke minst går det ut over lageret vann og avløp har av smittevernutstyr. Det er nemlig slik at viruset Covid-19 lever en god stund i avløpet, og de som skal demontere avløpspumper må bruke smittevernutstyr, skriver Vestvågøy kommune.

Oppfordringen fra Vestvågøy kommune er:

Ikke tøm vaskebøtta i toalettet. Bruk en utslagsvask, eller finn et alternativ til det hvis du ikke har utslagsvask.

Ikke kast våtservietter i toalettet. De skal i restavfallet.

Kan bli dyrere

Kommunen understreker at dette er viktig for å sikre god drift.

Dersom tilstrekkelige mange i denne sektoren blir satt ut på grunn av sykdom eller karantene, har vi en utfordring, sier Rune Andreassen, informasjonssjef i Vestvågøy kommune.

– Vann og avløp er en selvfinansiert tjeneste. Dersom man må kjøpe flere pumper og sende ut flere arbeidere, kan tjenesten bli dyrere, legger han til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken