Gå til sidens hovedinnhold

65 prosent av olje- og gassforekomstene ligger i Nord-Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Petoro, som er statens selskap for å styre pengestrømmen fra oljefeltene til statskassen, har kommet med første kvartalsrapport 2017 for norsk sokkel.

Kontantstrømmen viste en vesentlig bedring sammenlignet med 2016. Årsak er høyere oljepris og økt produksjon. Den realiserte oljeprisen var 452 kroner per fat i 1. kvartal i år mot 287 kroner per fat i samme periode i 2016. Netto kontantstrøm overført til staten var 27 milliarder kroner, en økning på 21 prosent. Total produksjon i første kvartal var om lag tre prosent høyere enn i fjor. Høy produksjonseffektivitet og boring av nye brønner motvirker naturlig produksjonsnedgang på de modne oljefeltene. Investeringene har hittil i år vært 6,6 milliarder kroner, fem prosent høyere enn i 2016.

– Petoro kan levere en kontantstrøm som er 4,7 milliarder kroner høyere enn første kvartal i fjor, sier administrerende direktør i Petoro, Grethe Moen.

Oljedirektoratet har nylig doblet ressursanslaget for olje og gass i Barentshavet. De nye anslagene kan bety at så mye som 65 % av de uoppdaga ressursene på norsk sokkel ligger her.

De siste årene er det utviklet banebrytende programvare som beskriver reservoar og reservoarutvikling langt bedre.

Kommentarer til denne saken