Gå til sidens hovedinnhold

Ny meningsmåling bekrefter: Oslo-folk mest kritiske til olje- og gassnæringa

Artikkelen er over 4 år gammel

I en meningsmåling på oppdrag for Norsk olje- og gass, er det flertall hos nordmenn for å "opprettholde næringen".

Er det viktig at vi opprettholder olje- og gassindustrien i Norge?

Det har Kantar TNS spurt 807 respondenter svart på i en undersøkelse gjort på oppdrag for interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.  Det skriver Nord 24.

• 70 prosent av respondentene svarer ja, 16 prosent sier nei, og 13 prosent sier vet ikke.

– Dette er en stor vitamininnsprøyting for alle de 200.000 som jobber i norsk oljenæring. Det er et overveldende flertall som støtter opp om en fremtid for olje- og gassnæringen i Norge. Det er gledelig midt i en valgkamp der enkelte prøver å gi inntrykk av det motsatte, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, i en pressemelding om funnene.

Det er store regionale forskjeller i meningsmålingen.

I Oslo og Akershus svarer 56 prosent av de spurte "ja" på spørsmålet, mens 23 prosent svarer "nei". For resten av Østlandet er prosentene henholdsvis 74 prosent som sier "ja" på spørsmålet, og bare 12 prosent som svarer "nei".

Nord-Norge og Trøndelag er slått sammen i én kategori. Her svarer 71 prosent ja på spørsmålet, og 16 prosent nei.

De som er mest skeptiske blant befolkningen, ifølge denne meningsmålingen, er imidlertid de under 30 år. 26 prosent av de spurte i denne aldersgruppa mener at det ikke er viktig å opprettholde olje- og gassindustrien.

Til Klassekampen sier Schjøtt-Pedersen at han tror grunnen til at folk fra Oslo og Akershus er mer skeptiske enn de som bor i andre regioner i landet er følgende:

- Vi har sett i lang tid at det er forskjell mellom særlig Oslo på den ene siden, og Vestlandet og Nord-Norge på den andre. Jeg tror det skyldes at man langs kysten ser hva slags aktivitet næringa skaper mer direkte – at det skaper arbeidsplasser.

Les også: NRK sender direkte valgdebatt fra Henningsvær om olje og klima: - Det blir elbiler, bærekraft og klima på mange plan

Kommentarer til denne saken