Gå til sidens hovedinnhold

Oljeboring i nord blir et av de mest sentrale spørsmålene: – Virksomheten skal utvikles, ikke avvikles

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag starter Arbeiderpartiets landsmøte, der partiet skal diskutere flere sentrale spørsmål i forkant av høstens kommunevalg.

Et av de mest kontroversielle spørsmålene innad i Arbeiderpartiet er om hvorvidt oljekompromisset fra forrige landsmøte blir stående, eller om Ap sier nei til videre oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Sentralt spørsmål

LO og Ap-ledelsen står imot forslaget fra fylkeslagene og AUF om å si nei til oljevirksomheten i LoVeSe.

Partileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at oljespørsmålet kommer til å være et av de mest sentrale temaene på det kommende landsmøtet.

– De vedtakene vitner om engasjement for disse områdenes sårbarhet. Det er et engasjement jeg deler. Kompromisset i programmet tar også høyde for det, sier Støre til Aftenposten.

– Industrien skal utvikles

Tidligere har Nordland Ap reservert seg mot å bruke begrepet «varig vern», noe partilederen også er enig i.

– Vår forvaltningstradisjon for hav og kyst er knyttet til hva som er vitenskapelig forsvarlig og hva helhetlige forvaltningsplaner åpner for, forklarer Støre til avisa.

Senterpartiet har i flere år bedt regjeringen om å «frede» Lofoten, Vesterålen og Senja. Støre utelukker ikke at dette også kan være et utfall etter diskusjonen på landsmøtet.

– Jeg vil ikke forskuttere landsmøtets vedtak, men det er en stor grad av enighet i Ap om å ta hensyn til sårbare områder. Olje- og gassvirksomheten må bygge på kunnskap om sårbarhet og at vi går fram skritt for skritt. Dette er en industri som skal utvikles, ikke avvikles, forteller partilederen til Aftenposten.

Kommentarer til denne saken