Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker ikke julegaveutveksling på skolen

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere skoler i Lofoten ønsker at julegaver ikke overrekkes mellom elevene på skolen.

Denne uken fikk foresatte som har barn ved Bøstad skole, denne meldingen:

"Vi ønsker at julegaver og andre gaver eller invitasjoner til enkeltpersoner ikke deles ut på skolen. Fint om dette kan gjøres utenom skoletid. God helg!"

– Det er for å hindre mulig opplevelse av annerledeshet og utestenging. Vi ønsker å hindre at unger føler seg utestengt ved at de opplever at andre får gaver og de selv ikke får noen, forklarer rektor Geir Steinar Arntzen Westnes.

På Leknes barneskole ønsker de også det samme.

– Tidligere år har vi ikke hatt denne problemstillingen, men vi har diskutert det igjen i år. Vi ønsker at gaveutveksling skal skje på ettermiddagstid. Det handler om utenforskap, ved at noen får og andre ikke, forteller Kristin Malm, avdelingsleder ved 1.-.7 klasse på Leknes skole.

I Svolvær og Kabelvåg har dette ikke vært et tema.

– Dette har aldri vært tema hos oss på 1.–4. klasse, sier Merete Bain, avdelingsleder for 1.–4. klasse ved Svolvær skole.

– Det med julegaver har aldri vært et problem eller tema hos oss, sier rektor ved Kabelvåg skole, Jens Ringstad.

– Fint at lærerne regulerer dette

– Skolen skal være en arena der alle kjenner seg inkludert og likeverdige. Små unger sammenligner veldig, hvem som har fått og hva de har fått og hvem som er populære. Det er veldig synlig for ungene hvem som ikke får noe eller får lite. Det kan være sårt. Ting som kan være med på å begrense utenforskapet, skal de voksne ta ansvar for. Jeg synes det er en fin ting av lærerne på småskolen å regulere dette, sier Ella Koren, kommunepsykolog i Vågan kommune.

Kommentarer til denne saken