(Fremover) I 2008 ble forbudet mot pinneraketter innført i Norge, noe som har ført til at antallet skader som følge av fyrverkeri har gått betydelig ned. Likevel er det årlig 15 personer i snitt som får øyenskader grunnet fyrverkeri. Av de 15 som ble skadet ved inngangen til 2020, var fire alvorlig skadet, og de øvrige 11 moderat alvorlige. Felles for dem som har pådratt seg øyenskader ved bruk av fyrverkeri de siste årene er at ingen har brukt beskyttelsesbriller.

– Vi har i en årrekke oppfordret publikum til å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften. At noen likevel velger å gamble med synet sitt er vanskelig å forstå, skriver Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Siden 2010 har antall øyenskader som følge av fyrverkeri ved feiring av nyttår holdt seg nokså stabilt, viser statistikk. Over de 10 siste årene har til sammen 151 personer fått skader på øyne på grunn av fyrverkeri. Av disse har 48 tilfeller vært karakterisert som alvorlige fra medisinsk hold.

– Fyrverkeri er eksplosiver og må behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. De som ser på bør holde god avstand og ha beskyttelsesbrillene på, skriver Søtorp.

Følger man disse reglene sikrer man en trygg inngang på det nye året.

– Ellers ønsker jeg å minne om aldersgrensen på 18 år for kjøp og bruk av fyrverkeri. Kategori 1 produkter, som små stjerneskudd, har 12-årsgrense, skriver Søtorp.

Han ber også alle som skal skyte opp fyrverkeri om å lese bruksanvisningen nøye.