Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren: - Ikke finn på egne teorier om hva som har skjedd, men ta vare på hverandre

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordfører i Vågan kommune, Eivind Holst, oppfordrer alle til å ta vare på hverandre etter den tragiske dødsulykka i Svolvær lørdag.

Han har fra flere hold hørt at det spekuleres i hva det er som skal ha skjedd.

– Jeg har ikke hatt tid til å lese i ulike forum selv, men hører at det brukes energi på å spekulere. Det er helt fånyttes og ikke bra for dem som må stå i denne situasjonen. Ikke finn på egne teorier om hva som har skjedd – politiet si etterforskning vil gi svar på det meste. Jeg oppfordrer heller til at vi må ta vare på hverandre, samt vise medfølelse og følge opp de berørte, sier Holst til Lofotposten mandag ettermiddag.

Les også: Dødsulykka i Svolvær: - Politiet har dannet seg et bilde av hendelsesforløpet

To bekreftet død

Tre personer var involvert i utforkjøringen ved fergeleiet i Svolvær; en mor, en datter og en bekjent mann av familien.

Søndag ble kvinnen i slutten av tenårene bekreftet død, mens mannen i midten av 30-årene ble bekreftet død mandag morgen.

– Det er forferdelig trist. Nå må vi ta vare på det somaliske miljøet vi har i Vågan, sier Holst.

Kriseteamet i Vågan jobbet natt til søndag på spreng for å ivareta de pårørende etter ulykka.

– Vi har hele tiden hatt en plan på hvordan vi skal følge opp de pårørende, uavhengig av både det ene og det andre, men det er klart at det nå blir annerledes i form av at det er ei avklaring. Nå kan vi bistå familien med en del praktiske ting i form av begravelse og transport, sier kommuneoverlege i Vågan kommune, Jan Håkon Juul.

Les også: Flere hoppet i havet for å hjelpe da bilen traff vannet


Trenger hjelp

Juul forklarer videre at Kriseteamet i Tromsø, Moskeen i Tromsø, samt personer fra Kriseteamet i Vågan, bistår familiene som er berørt så godt de kan i Tromsø. UNN bekreftet mandag morgen at tilstanden til kvinnen i slutten av 30-årene fortsatt er alvorlig og stabil.

– Det kan ta tid før familiene kommer hjem, men nå legger vi en plan for hvordan vi skal bistå dem når den tid kommer. De vil ha behov for mye hjelp og oppfølging når de kommer hjem, forklarer Juul.

Ifølge Juul er det mange barn blant de pårørende og involverte. Det vil da være naturlig at mye av tilbudet vil bli gitt ved Familieenheten ved hjemkomst.

– Her er det både pedagoger og psykolog for barn, sier han.

Les også: Rektor ved Aust-Lofoten: - Hele skolesamfunnet er sterkt berørt av det som har skjedd

Medmenneskelighet

Hva kan folk rundt gjøre for å støtte opp?

– Vi ser en helt ekstrem vilje til innsats i kommunen – noe som er helt fantastisk. Det er en del ting man kan bidra med fra utsiden, som for eksempel pengeinnsamling eller å bistå med praktiske ting de trenger, forklarer Juul, men peker på at én ting er aller viktigst;

– Når familiene kommer hjem er det viktig at det hovedsakelig vises medmenneskelighet. De berørte er involvert i ulike idretts- og skolemiljø, og mange spør hva de kan bidra med. Det er vanskelig å vite hva det er behov for, men det viktigste er å være der.

For tredje gang på kort tid rammes noen i det somaliske miljøet hardt av en ulykke. Juul forklarer at kriseteamet har vært involvert i mange ulykker i miljøet over tid, og at de har en god dialog med moskeen.

Kommentarer til denne saken