Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren med klar beskjed: - Ikke kom til Lofoten nå, hold dere hjemme!

Remi Solberg ber alle som har tenkt å dra til Lofoten på fritidsreise om å bli hjemme de neste ukene. Han frykter ukontrollert smitte skal lamme både innspurten på vinterfisket og reiselivet i sommer.

- Det er relativt mange som kommer til Lofoten. Vi ser at vi nå ikke har påvist smitte her, og det er lofotfiske og andre ting som gjør at folk trekkes hit.

Lofotrådets leder og ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap), understreker nå at regjeringens klare råd om å unngå unødvendige fritidsreiser må følges.

- Budskapet til de som tenker på å reise til Lofoten er: Hold dere hjemme! Dere er velkommen til Lofoten til sommeren, når vi har fått kontroll og det er flere som er vaksinert. De nærmeste ukene nå må folk bli hjemme.

På en pressekonferanse onsdag gjentok helsedirektør Bjørn Guldvog rådet om å ikke reise, også innenlands.

Les også

Legen frykter Bodø-tilstander i Lofoten: – Veldig mange ser på oss som et fristed

Frykter for fiskeri og reiseliv

Solberg gikk for nesten nøyaktig ett år siden også ut med samme advarsel. Da ble den omstridte "søringkarantenen" tema.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli nødt til å gjenta den oppfordringen, sier Solberg.

I Bodø og en rekke nordlandskommuner er det innført strengere smitteverntiltak. Smittesituasjonen i Bodø er alvorlig og omfattende, med påviste mutasjoner av viruset. Byen er i praksis stengt ned i stor grad, regjeringen har innført tiltaksnivå A - svært høyt i Bodø.

De siste ukene har også smitten økt på landsbasis. I Lofoten er nå ikke lenger registrert smitte, regionen har heller ikke hatt store, omfattende utbrudd siden pandemien slo inn over landet.

- Det handler nå om å appellere til folks fornuft og samvittighet. De må ikke belaste vårt samfunn unødvendig, sier ordføreren.

Remi Solberg understreker at det nå ikke handler om en ny "nord/sør"-retorikk. Eventuelle regler for karantene og reising må i tilfelle bli nasjonale, sier han og understreker også at lokale tiltak blir vurdert ved et eventuelt utbrudd.

Remi Solberg frykter et utbrudd ute av kontroll kan få enorme konsekvenser.

- Lofotfisket er forsinket og vi henger langt etter i årets sesong. De neste ukene er helt kritiske i så måte for næringa. De kan ikke bli rammet. Skulle ufornuftige fritidsreisende dra med seg smitte som lammer Henningsvær, Ballstad eller Røst vil det være krise for fiskerinæringa.

Reiselivet i Lofoten er allerede hardt rammet av pandemien. Remi Solberg har stor forståelse for konsekvensene, men peker på at det er kritisk å berge sommersesongen.

- Reiselivsnæringa er mer eller mindre på lavbluss nå. Det vil være en stor krise også dersom et utbrudd skulle føre til at sommersesongen blir amputert.

Kommunelegene i Lofoten og Vesterålen har også advart mot unødvendige fritidsreiser nå inn mot påsken.

Les også

Kommuneoverlegen oppgitt over reiseaktivitet: - At vi ikke har lært oss hvordan vi skal tenke etter et helt år med restriksjoner, er helt ufattelig

Ser folk på "guttetur"

I Svolvær ser Vågan-ordfører Frank Johnsen voksne folk på "guttetur" for å fiske og kjenne på stemningen i Lofoten. Selv om VM i skreifiske er avlyst, kommer flere likevel for å lage sitt eget lille "VM".

- De er voksne folk som er her for å fiske på dagen, og drikke øl på kvelden.

Han er bekymret for situasjonen. Onsdag hadde kommunene møte med Statsforvalteren i Nordland. Kommunen har sendt ei bekymringsmelding til Statsforvalteren om situasjonen.

- Det synes som om dette først og fremst nå er ei utfordring her i Vågan og i Moskenes, men det merkes også i de andre kommunene.

Sist helg fikk Forsvaret skarp kritikk for å ha tatt med 59 soldater på velferdstur til Svolvær. Johnsen sier det nå er klart at en ny tur kommende helg er avlyst.

- Men det er en del folk her fra folkehøgskoler og andre som bare kommer hit, selv om det er en anbefaling om å ikke reise.

Frank Johnsen sier han ønsker seg enda mer klar ordbruk fra regjeringa om å unngå unødvendige reiser.

- Noe forbud får vi ikke. Statsforvalteren er også veldig klar på at det ikke blir noen form for ny "søringkarantene".

Les også

Regjeringen vil at kommuneoverlegene skal ta raskere grep ved smitteutbrudd: – Vi har allerede lav terskel

Følger saken nøye

Johnsen er klar på at kommuneledelsen følger saken nøye.

- Jeg skjønner at næringa i reiselivet tjener på det, men får vi en oppblomstring nå og restriksjoner i sommer når man skal tjene penger er vi ille ute.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul sa onsdag at det ved lokale utbrudd åpnes for å sette i verk egne, lokale forskrifter.

Han argumenterer for at det bør kunne tas grep gjennom lokale forskrifter for å hindre smitte gjennom tilreisende.

- Smittevernloven gir en del tillatelser, men vi ikke ønsker å gjøre noe som rammer utilsiktet. Derfor har vi bedt om hjelp fra Statsforvalteren, sa han foran møtet tidligere onsdag.

Også Remi Solberg peker på at systemet er lagt opp slik at tiltak en innfører skal være forholdsmessige.

Les også

Kommuneoverlegene i LoVe: – Unødvendige fritidsreiser tilrådes ikke i påsken

Kommentarer til denne saken