Lavinehunden "Faun" har fått A-godkjenning

Hundefører Jan-Helge Krogstad og border collien Faun etter at godkjenningen som redningshund lavine var godkjent.

Hundefører Jan-Helge Krogstad og border collien Faun etter at godkjenningen som redningshund lavine var godkjent. Foto:

Hundefører Jan-Helge Krogstad fra Ørsnes har ført redningshunden sin «Faun» fram til A-godkjenning for lavinehunder.

DEL

Jan-Helge Krogstad har i mange år vært en del av miljøet rundt Norske Redningshunder, etter at han meldte seg inn der.

Før det var han 15 år i Røde Kors Hjelpekorps både i Bodø, Trondheim og i Svolvær.

– Jeg kom inn i dette miljøet med å trene hund opp til redningshund etter å ha truffet en bekjent i Svolvær som drev med dette, sier Jan-Helge til Lofotposten.

Lavinehund

Han kjøpte valpen av rasen Border Collie for fem år siden nettopp med tanke på å trene den opp som redningshund, og nå har han ført hunden fram til høyeste nivå, som er A-godkjenning som lavinehund.

Selve eksamen foregikk for 14 dager siden. Innenfor redningshund-godkjenningen starter man først på C-nivå, som er en grunnutdanning for hund og fører. Deretter følger B-nivået som er mer videregående, mens A-godkjenning innebærer at hunden er ferdig trent til å drive søk i skredområder.

Hunden kommer etter å ha klart A-prøven også på beredskapslisten til Norske Redningshunder. I Lofoten er det nå fire godkjente lavinehunder, opplyser Krogstad.

Harstad

– Jeg var i Harstad og avla prøven med «Faun» for to uker siden, altså rett før påske, sier Jan-Helge Krogstad.

Han sier at man kan ha fra en til tre figuranter gravd ned i et søkeområde, noe hund og fører ikke vet antallet på i forkant av A-prøven. Under søk i skredområdet er både det taktiske opplegget, samt det å finne figurantene, viktig.

Hovedkurset har varighet på ei uke, og ble tatt på Bjørnfjell i mars, før selve A-prøven i Harstad et par uker etter.

– «Faun» har ennå ikke fått prøvd seg i ei virkelig rasulykke, men treningen er meget krevende og gjør hunden kvalifisert til å søke i et virkelig snøras.

– Å utdanne «Faun» til en redningshund var for meg meningsfullt, samt at det var viktig å holde på med noe som også hunden synes er morsomt, sier hundefører Jan-Helge Krogstad på Ørsnes til Lofotposten.

Han er til daglig lærer ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær.

- Det tar mye tid å være med i laget, og trene opp hundene til å bli godkjente redningshunder og det må man være innstilt på. Men det gir en enorm glede, og djevelsk mye frisk luft

Norske redningshunder

Norske Redningshunder (NRH) er en frivillig redningsorganisasjon som trener hunder og førere for tjeneste under redningsaksjoner. Dette gjør NRH til en viktig aktør i redningstjenesten i Norge. Man bruker hundens fantastiske luktesans til å redde liv.

Norske Redningshunder ble stiftet i 1956, og dekker hele landet. Organisasjonen er delt opp i distrikter med tilhørende lokallag, blant annet et lag i Lofoten. Godkjente hundeførere tilkalles av hovedredningssentralene og politiet ved redningsaksjoner.

Livreddere

Det tar to til tre år å utdanne en redningshund. Under opplæringen lærer man blant annet hvordan trene hund, førstehjelp, samband, orientering og overleve ute. Hundeførerne har profesjonell kunnskap som er nødvendig for å kunne bidra under redningsaksjoner.

Norske Redningshunder er en del av Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF) sammen med andre frivillige redningsorganisasjoner som blant annet Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Totalt har organisasjonen omkring 1500 medlemmer og 400–500 trente hunder i Norge.

Artikkeltags