Til sammen er 3472 oster fra 41 land påmeldt. Fra Norge deltar 175 oster fra 58 ysterier.

Både Lofoten gårdsysteri og Aalan gård deltar med sine produkter.

World Cheese Awards arrangeres av en britiske stiftelsen Guild of Fine Food og for første gang på over 30 år skal mesterskapet holdes i Norge. Lokale arrangører er Hanen og Norsk Gardsost.

– Fantastisk arrangement

– Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er. Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Aldri før og kanskje heller aldri siden vil det være så mange rare spennende og underlige oster samlet på en gang. Dette skal bli en folkefest hvor publikum kan komme og smake noen av verdens beste oster, sier Bernt Buscher Johannessen, daglig leder i HANEN.

– Deltakelsen er med på å sette oss på det internasjonale matkartet og bygge Norge som matnasjon. Det bidrar til å øke verdiskapingen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) i pressemeldinga.

Håper på medalje

Gøran Rasmussen Åland fra Aalan Gård er på plass i Bergen, og innrømmer at han er både klar og spent.

– Vi har meldt på Capra og Lofastosten til årets VM. Capra er en hvit geitost, mens Lofastosten er en ost laget med kumelk. Begge er fast oster som er modnet i henholdsvis fem og åtte måneder, forteller Åland, og legger til at de tidligere har deltatt med Capra i konkurransen.

Det er tredje året Aalan gård deltar på VM, og at det skjer i Norge er veldig morsomt, ifølge Åland.

– Det ser ut til å bli et veldig bra arrangement. Vi gleder oss veldig til bedømmingen. Det er hard konkurranse med nesten 3500 oster fra hele verden.

Har dere noen forhåpninger?

– Det er veldig mye som skal klaffe for å få medalje på et slikt mesterskap, men jeg er veldig fornøyd med ostene vi har meldt på. Vi håper og krysser fingrene for medalje, men kvaliteten på ostene her er veldig høye, sier han.

Også Marielle De Roos og Lofoten gårdsysteri er på plass i Bergen for å delta på World Cheese Awards. De har meldt på ostene Steinfjording naturell, Steinfjording havsmak og Sommersnø.

– Spesielt Steinfjording havsmak har vi fått gode tilbakemeldinger på. Vi er spente på å vise den frem for dommerne. Steinfjording naturell er osten vi har produsert lengst og brukt mest tid på å utvikle, forklarer hun.

De Roos gleder seg til å treffe andre osteprodusenter og -elskere.

– Vi får ikke sett dem så ofte utenom store messer. Det blir gøy å treffe dem, og vi er selvfølgelig spente på å se om vi har sjanse på medalje. Det hadde vært veldig gøy, forteller en fornøyd De Roos.