Gå til sidens hovedinnhold

Øysten startet sin egen bedrift i 2004, nå står knapt telefonen stille: – Det har bare ballet på seg!

Artikkelen er over 2 år gammel

Øysten Larsen hadde ikke sett for seg at det skulle ta såpass av da han startet Latech i 2004. 15 år senere øker oppdragene stadig for bedriften på kaia i Moskenes.

Latech AS har siden oppstarten levert ulike former for utstyr til fiskeriflåten fra kaia i Moskenesvågen. På 15 år har bedriften bygd seg opp og leverer sløyelinjer, veiesystem og sortering til både fiskebruk og fiskebåter.

Denne dagen ligger det flere båter ved kai for å få montert utstyr.

Både helt nye «Angelsen Senior» fra Flakstad og «Statfjord» fra Bodø får på plass fabrikk og produksjonsutstyr om bord før de kan gå i gang med fisket. Inne i produksjonslokalene er det også full aktivitet.

– Dette her er utrolig stilig! Denne maskinene her skjærer i stålplater med vanntrykk, det er på 3800 bar, forteller Øysten Larsen.

Mer å gjøre

Bedriften med 13 ansatte har så langt i år gjort et bra 2019. For Øysten Larsen har satsingen vært et industrieventyr i Moskenesvågen, med kunder langs store deler av kysten

– Vi ligger vel to millioner kroner over fjoråret, sammenlignet med samme tid i 2018, sier Larsen og konstaterer at driften bærer seg godt.

– Vi driver blant annet med sløyelinjer, veiesystem og sortering, sier Øysten Larsen før han må ta en telefon for å drøfte tilpasninger for en kunde.

Telefoner er det mildt sagt mange av i løpet av en dag, slår Larsen fast. Eieren og gründeren bak bedriften har det hektisk, men rekker å ta en prat med Lofotposten mellom slagene.

Ikke bare er det oppdrag for lokale og regionale aktører langs kysten, det venter også arbeid lenger unna.

– Det er masse arbeid. I tillegg har vi nå to mann på Værøy som monterer fabrikk der. Vi skal også til Danmark i mai for å levere fabrikk til en ny båt som skal til Svolvær.

Begge båtene som ligger ved kai ved bedriften nå har vært forsinka. Det skaper litt hodebry i logistikken, men Larsen tar sikte på å komme i mål med alt til slutt. Selv om det kan bety at det blir vel hektisk å samtidig skulle delta på LofotFishing i Kabelvåg.

Bedriften merker godt at mange satser på nye båter.

– Det er jevnt mye arbeid. Men det er også mye mer å gjøre på nye båter, vi merker at det er en båtbrygge-boom!

– Ballet på seg

Latech er et resultat av at Øysten Larsen skapte en arbeidsplass av egne interesser.

– Det var bare det at jeg bestandig har vært interessert i mekaniske ting, og fisk er nå engang det man liker best. Så det var lett å kombinere de to tingene. Etterpå har det bare ballet på seg. Vi solgte vel produkter i fjor for nærmere 40 millioner kroner.

I tillegg utvikles det også ny teknologi på kaikanten.

– Vi har mer på tur framover. Spesielt innenfor veiing har vi utviklet ei flow-vekt sammen med et svensk firma.

Regnskapet for 2018 er ikke klart enda. I 2017 omsatte Latech AS for 27,1 millioner kroner og med et resultat før skatt på 3,2 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken