Den 14.september besøkte medlemmer av Vestvågøy Historielag lokallaget øst for oss. For akkurat 1 år siden var det et regionalt møte i Lofoten, og i den forbindelse var det bl.a. samling på Bygdetunet i Gimsøy. Det medførte at vi i VHL ønsket å ta turen tilbake i år sammen med flere medlemmer.

Det var gjensynsglede da vi møtte opp der på ettermiddagen, og på gårdstunet ga Olaf Moe oss en god beskrivelse av en interessant lokalhistorie fra området, og etter hvert ble det omvisning på det som en liten, men ivrig gruppe i laget hadde fått til ved å bevare gamle bygninger og ta vare på verneverdige gjenstander.

Denne historien burde vært kjent for langt flere i Lofoten, så det anbefales at flere tar kontakt med Gimsøy Historielag for en «historietime». Det er også imponerende å oppleve hva de har lagt ned av arbeid med små økonomiske midler og tilskudd.

De historiske data fra området er mange og helt tilbake til vikingetiden , men de overlater jeg til Gimsøy Historielag å fortelle. Restaureringen av Emma-stua, som er tatt ned og laftet opp igjen, og Barstrand gamle skole, også i laftet tømmer og flyttet dit,samt mye mer fikk vi beskue. Flott handverk.

Etterpå ble det sosialt samvær og middagsservering med god og velsmakende lapskaus med kaffe og kake servert av et dyktig kjøkkenpersonale. Det var en stor glede for oss å bli bedre kjent med dere som har stått på og fortsatt gjør et lokalhistorisk og imponerende arbeid. Ikke minst: dere har trua på det viktige arbeidet med å ta vare på fortiden og føre den inn i framtiden.

Vi holder kontakten, og 21.november skal vi sammen få mer kunnskap om språkforskeren og pioneren fra Gimsøy, Hallfrid Christiansen. Hennes historie er i likhet med Gerhard Schøning fra vår øy, mye glemt i nåtid. Vestvågøy Historielag har invitert professor i nordisk språkkunnskap, Gunnstein Akselberg, fra Universitetet i Bergen til å fortelle Hallfrids historie ( Akselberg er for øvrig kjent fra Eides Språksjov). Dette skjer 21. november i Meieriet Kultursenter, og medarrangør er Vestvågøy Bibliotek og Gimsøy Historielag. Vi ser fram til å fylle opp Storsalen på Kultursenteret. Dette gleder vi oss til.

Til slutt vi igjen takke for en trivelig ettermiddag sammen med dere i Gimsøy Historielag.