Pensjonistforbundet i Nordland har utfordret Nordlandsbenken på stortinget på hva vi vil gjøre for pensjonistene og jeg er glad jeg i dag kan svare dem med at SV, sammen med FrP, i dag har foreslått et “anstendighetsløft” for pensjonister.

Alle må være enige i at pensjonistene våre fortjener en pensjon som er til å leve av, men sånn er det ikke i dag. I år etter år har pensjonistene fått mindre lønnsoppgjør enn det prisene stiger. Mens resten av samfunnet får det bedre blir strøm og brød dyrere og dyrere for pensjonistene.

Aller verst stilt er minstepensjonistene. En enslig minstepensjonist har en årslønn som er flere titalls tusen under fattigdomsgrensa. Folk som har stått på et helt liv, og likevel ender som fattige når pensjonisttilværelsen kommer. Folk som ikke har andre muligheter til å tjene mer penger.

Det går an å gjøre noe med sånt. Derfor tok SV initiativ til å finne løsninger på pensjonsfloken landet står oppi, at minstepensjonistene er fattige og at pensjonister flest taper inntekt år for år. Sammen med Pensjonistforbundet og FrP har SV inngått en litt uvanlig allianse for å forsøke å stikke hull på pensjonsbyllen i Stortinget

Sammen foreslår vi at pensjonistene ikke skal tape kjøpekraft, at pensjonistene selv skal få sitte ved bordet når trygden forhandles og at vi skal lage en forpliktende opptrappingsplan for å løfte minstepensjonistene over fattigdomsgrensa. Når SV og FrP kan bli enige, bør de andre partiene kunne være med. Nå er det opp til dere i de andre partiene om dere vil støtte våre helt rettferdige forslag om trygg pensjon for alle, eller om mange pensjonister fortsatt skal være fattige.

Alle fortjener en verdig alderdom. Så enkelt er det.