Gå til sidens hovedinnhold

Pasientreisers «sparetiltak» rammer de mest syke og hjelpetrengede

HELSE NORD v/Pasientreiser til angrep på de mest syke og hjelpetrengende.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tenker det er på tide at samfunnet får vite hvordan Pasientreiser gjør livet vanskelig for de mest syke og hjelpetrengende - i hvert fall her i nord, og dette har foregått en tid nå - og blir verre og verre.

Da jeg startet som reiseledesager for syke, fikk jeg vanlig timebetaling med overtidstillegg. Om jeg måtte overnatte på hotell med pasienten, ble 8 timer trukket fra om natten, selv om vi sov på samme rom.

Etter en tid fikk jeg plutselig en lønn hvor timebetalingen var satt til kr 139 - uten overtidstillegg - og uten at jeg i forkant ble spurt om jeg var villig til å reise for den betalingen. Jeg klagde til kommunen, som sto for utbetalingen, og til Pasientreiser, da jeg fikk vite at det var de som hadde bestemt det, til ingen nytte.

Og jeg klagde til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, siden jeg mente at dette de hadde gjort var ulovlig. Men ingenting skjedde.

Jeg bestemte meg da for at jeg kun ville reise med de som jeg var støttekontakt til, og et par andre som jeg hadde reist mye med fra før, og ingen nye, til tross for mange henvendelser, for behovet er stort.

Etter en tid, og etter innlevering av reiseregning til kommunen, får jeg beskjed igjen om at disse må jeg selv sende inn til Pasientreiser, og at jeg kun får betaling for 7,5 timer pr døgn- uansett om jeg var på jobb hele døgnet.

Og også denne gang - uten at det ble spurt på forhånd om dette var greit for meg å reise på sånne vilkår.

Når jeg reiser med pasienter til Kirkenes, går det 8 timer i ren reisetid, tur/retur, og de turene varer ofte 12 timer. Det betyr at Pasientreiser stjeler lønn fra meg for 4,5 timer pr døgn - de dagene, og mye mer på turer til Tromsø.

Jeg mener at det Pasientreiser gjør er helt ulovlig og det resulterer i at det går utover de mest syke og hjelpetrengende. Få eller ingen vil reise under sånne vilkår. For det er en grunn til at disse pasientene trenger reiseledesager. De bruker ofte rullestol, er synshemmet, mv., og trenger mye hjelp, og man er «på» fra man drar hjemmefra til man er hjemme igjen.

Og det er altså dette det skal knipes inn på når det skal spares, ikke på lederlønninger…Det er så skammelig at jeg ikke har ord.

Dere bør virkelig skamme dere Helse Nord v/Pasientreiser

Kommentarer til denne saken