NETTAVISEN: De nye passene skal inneholde biometriske data, noe som kobler person og pass sammen i større grad. Dette for å forhindre at mennesker som har tilegnet seg norske pass på falsk grunnlag kan benytte disse.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP) opplyser at det er for enkelt å skaffe seg pass på falskt grunnlag.

– Over 30 000 norske pass ble borte i fjor, og vi vet at disse kan brukes til alt fra svindel og trygdemisbruk, til organisert kriminalitet og terrorisme. Dette er ikke en situasjon vi kan leve med. Det er man også klar over internasjonalt, sier Wara i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Han legger til at norske pass vil være utdatert om få år, med mindre man gjør noe for å bedre sikkerheten.

For dårlig sikkerhet og kvalitet i rutinene

De nye passene skal utstedes av medarbeidere med ID-faglig kompetanse i fysisk sikrede lokaler.

– Mennesker med falsk identitet utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko. Med nye pass får vi langt bedre verktøy til å avdekke forsøk på å tilegne seg en falsk identitet. Det bedrer tryggheten for folk flest, fortsetter Wara.

Riksrevisjonen har påpekt at det for dårlig sikkerhet og kvalitet i rutinene for å utstede pass i Norge. Politidirektoratet har også slått fast at det ikke er forsvarlig å opprettholde dagens antall passkontorer. Dette av hensyn for å ivareta behovet for tilstrekkelig kompetanse, kvalitet og sikkerhet i utstedelsen av ID-dokumenter.

SMS og mobile løsninger

POD anslår at hvert kontor bør utstede ett sted mellom 4000–5000 pass hvert år for å opprettholde kvaliteten.

For å sikre at publikum får dekket sine behov skal alle politidistrikter tilby utvidede åpningstider, også i helgene. For å spare brukerne for unødvendig ventetid skal alle pass- og ID-kontor også ha tilbud om timebestilling.

– Det er min oppgave å balansere et godt tilpasset servicetilbud med økte krav til sikkerhet og trygghet. Derfor skal vi ta i bruk nye løsninger for å sikre at belastningen blir mindre for dem som får lengre reisevei til passkontoret, sier Wara.

Det skal også etableres en varslingsfunksjon på SMS, slik at folk får beskjed før passet går ut på dato. I tillegg skal det etableres mobile løsninger for bedre tilgjengelighet i områder med lang reisevei.

– Utvidede åpningstider, timebestilling over Internett og mobile løsninger som skal reise rundt i distriktene er eksempler på tiltak vi gjør for å lette hverdagen for folk flest, opplyser Wara.

Her kommer pass og ID-kontorene

I vurderingen har Justis- og beredskapsdepartementet jobbet tett med Politidirektoratet, som har forelagt departementet en anbefaling om hvor det bør utstedes pass i Norge.

Beslutningen er fattet på bakgrunn av en ny, faglig tilrådning fra Politidirektoratet med flere kontor enn direktoratets opprinnelige anbefaling.

Tabellen under viser hvor de 77 pass- og ID-kontorene skal etableres:

Politi-distriktVidereføres/ etableresAvvikles
AgderArendal, Farsund, KristiansandMandal, Flekkefjord og Kvinesdal, Valle og Bykle, Tvedestrand og Vegårdshei
FinnmarkAlta, Hammerfest, Kirkenes, Porsanger, Tana, VadsøBåtsfjord, Karasjok, Kautokeino, Lebesby, Nordkapp, Måsøy
InnlandetElverum, Gjøvik, Gran, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer, Fagernes, Otta, TynsetNordre Land, Lesja, Dovre, Lom, Midt-Gudbrandsdal
Møre og RomsdalKristiansund, Molde, Sunndal, Surnadal, Sykkylven, Ulstein og Hareid, Volda og Ørsta, ÅlesundAure, Fræna, Haram, Rauma, Vestnes, Vanylven
NordlandBodø, Brønnøy og Vevelstad, Mo i Rana, Mosjøen, Narvik, Sortland, Svolvær, Fauske, Alstahaug og LeirfjordØrnes
OsloBærum, GrønlandIngen
Sør-VestEgersund, Etne og Vindafjord, Haugesund. Randaberg, Sandnes, Stavanger lufthavn Sola, StordKarmøy, Jæren, Lund, Suldal, Sirdal, Sola, Strand og Forsand
Sør-ØstDrammen, Gol og Hemsedal, Grenland, Hønefoss, Notodden, StokkeBamble, Hol, Kongsberg, Kragerø, Modum, Nedre Eiker, Nore og Uvdal, Røyken og Hurum, Seljord, Øvre Eiker
TrøndelagHeimdal, Oppdal, Namsos og Fosnes, Orkdal og Agdenes, Sentrum (Trondheim), Steinkjer, Stjørdal, Ørland, NærøyGrong, Hitra, Midtre Gauldal, Rissa, Røros, Levanger og Verdal
TromsBardu, Finnsnes, Harstad, Nordreisa og Kvænangen, TromsøIngen
VestBergen, Eid, Flora, Førde og Naustdal, Hardanger, Nordhordland, Os, Sogndal, Sotra og Øygarden, VossAustevoll, Fusa, Gloppen, Høyanger, Kvam, Kvinnherad, Lærdal, Stryn, Vågsøy, Årdal, Askøy, Fjaler, Masfjorden
ØstLillestrøm, Sarpsborg, SkiAskim, Aurskog og Høland, Eidsvoll og Hurdal, Lørenskog, Nittedal, Ullensaker