TV2: Lege og professor Per Fugelli er død

PÅ BESØK: Per Fugelli besøkte Sisa kultursenter i Alta i 2015.

PÅ BESØK: Per Fugelli besøkte Sisa kultursenter i Alta i 2015. Foto:

Tidligere Porsanger-lege Per Fugelli er død.

DEL

Lege og professor Per Fugelli døde onsdag morgen, etter langt tid kreftsykdom, bekrefter familien overfor TV 2.

Fugelli ble født i Stavanger 7. desember 1943. Han har utgitt og vært medforfatter av nesten 50 bøker, skriver kanalen. Onsdag morgen døde han på familiens landsted på Jæren, med sine nærmeste rundt seg.

– Han har hatt det fint, men hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på, skriver hans sønn Aksel Fugelli på Facebook.

Ærlig om døden

Fugelli er kjent som en ivrig samfunnsdebattant og var med i styringsgruppa i Verdikommisjonen, som ble oppnevnt av Bondevik-regjeringen i 1998. Fugelli var kjent for å tale kollegaer og helseeksperter midt imot. Han kritiserte nordmenn for å være for sutrete og på evig jakt etter det perfekte.

– En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen, er blant hans kjente mantraer.

I januar vant han Menneskeverds Livsvernspris for sin evne til å snakke naturlig og ærlig om døden, samtidig som han inspirerer til livsglede.

Saken fortsetter under bildet.

Lakselv helsetun: Het strid: Fem av de åtte som har uttalt seg om budsjettet i Porsanger. F.v. Per Fugelli, helserådsordfører, Arne Andersen, distriktslege, Bjørn Hansen, sosialsjef, Brita Urdahl, helsesøster og Ragnhild Persen, hjemmesykepleiersjef. 14.12.1979

Lakselv helsetun: Het strid: Fem av de åtte som har uttalt seg om budsjettet i Porsanger. F.v. Per Fugelli, helserådsordfører, Arne Andersen, distriktslege, Bjørn Hansen, sosialsjef, Brita Urdahl, helsesøster og Ragnhild Persen, hjemmesykepleiersjef. 14.12.1979

Tvers over, vennlig og omsorgsfull

Per Fuggeli var lege for Kjetil Hanssen som er leder for Porsanger Arbeiderparti i dag.

– Jeg var midt mellom barn og ungdom da Fuggeli var lege her i Porsanger. Først la man jo merke til den karakteristiske tversoversløyfa, som han bestandig gikk med. Jeg husker ham som en veldig vennlig og omsorgsfull lege. Og som voksen har jo inntrykket av ham bare forsterket seg: Han var en klok og omsorgsfull mann, sier Hanssen til iFinnmark.

Kondolerte med jobb

Dagens assisterende rådmann i Porsanger, Helge Nicolaisen, hadde Fuggeli som lege da han var ungdom.

– Jeg husker jeg stolt ringte til Per etter at jeg ble helse- og omsorgssjef i Porsanger, og jeg ville fortelle det. Per sa på sin tørre måte: Kondolere!

Fast gjest

Tidligere porsangerværing Olga Thomassen Holm sier hun husker Fuggeli godt.

– Han var fast gjest hos meg annenhver fredag til kaffe, brødskiver og vafler da jeg bodde på Helsehuset. De andre fredagene var han og spiste hos Ragna Nesbakken, forteller hun.

På denne tiden var det vanlig at kommunelegen hadde timer i distriktene. Fredager var han ved Helsehuset i Olderfjord på vestsiden av Porsangerfjorden.

– Ja han blir nok ikke glemt. Mye fornuftig fra den mannen, istemmer Nina Henriksen, også hun utflyttet fra Porsanger.

Tømte utedoen

Olga Thomassen Holm forteller om en hjertevarm lege, som gikk lenger enn det man kunne forvente av en lege.

– Fuggeli tømte utedoen til Berit Kristine, som var en eldre dame i Kistrand. Hun hadde klaget til han at hun ikke hadde noen som kunne gjøre det for henne. På veien inn til Lakselv etter legedag i Olderfjord, stoppet han i Kistrand og tømte utedoen for henne, forteller Holm.

Tok en røyk

Tidligere journalist i Finnmark Dagblad, Anstein Mikkelsen, har også en hjertevarm historie om Fuggeli:

– En gang for mange år siden, etter et intervju der han hadde kommet med mange kloke ord og skarpe uttalelser om skjeve samfunnsforhold, skulle jeg ta et portrettbilde av Per. Han tente en sigarett. «Skal du ikke legge den unna når jeg tar bilde?», spurte jeg. «Nei, folk har godt av å se at legen også bare er et menneske», svarte han. Og det var akkurat det han var, bare et menneske, men et stort menneske, fastslår Mikkelsen.

Artikkeltags