Gå til sidens hovedinnhold

Pilen peker i riktig retning for Nordlandsskolen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere elever fullfører, karaktersnittet øker, færre føler seg mobbet og rekordmange tar fagbrev. Dette kommer frem i tilstandsrapporten for videregående utdanning som skal behandles av fylkestinget i februar. Det at resultatene i de videregående skolene i Nordland fylkeskommune går i riktig retning er ingen tilfeldighet. Langsiktig tung politisk satsning og formidabel innsats av lærere og skolepersonell gjør at pilene peker i riktig retning og fremstår på et nivå man ikke tidligere har sett. Dette viser at politikk nytter. Posisjonen i Fylkestinget bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har over år satt fokus på å forbedre resultatene, og man ser nå at det har gitt resultater.

250 flere elever fullfører sin videregående utdanning, noe som betyr en oppgang på hele 7,4% fra 2006-kullet til 2013-kullet. Dette er 250 mennesker som sikrer seg studiekompetanse eller fagbrev og kan begi seg ut på høyere utdanning eller få seg jobb ute i en bedrift.

Det at man har klart å beholde alle studiestedene i fylket på tross av en nedgang på over 800 elever fra 2012 til i dag er også et resultat av politisk vilje og handlekraft. Læreplassgarantien som ble vedtatt i 2019 gir en trygghet for lærlingeplass. Dette er med på å fremme drømmen om fag- og svennebrev for den enkelte elev. I tillegg er dette med på å gi bedrifter kompetent arbeidskraft.

Selv om mye går i riktig retning er det fremdeles en jobb som må gjøres. Frafallet er fremdeles for høyt og her må det rettes fokus for å hindre at elever faller utenfor. Dette gjelder både frafall i studieløp og ute som lærling. Det er også for mange som starter yrkesfag vg1 som ikke fortsetter løpet på vg2.

Vi ønsker at elevene våre skal gå i verdens beste skole, få seg en god utdanning og et godt liv etter fullført studieløp. Gode resultater motiverer, men vi er enda ikke i mål. Derfor kommer vi til å stå på videre med å gjøre Nordlandsskolen enda bedre, for er det en ting tilstandsrapporten viser oss: Politikk nytter!

Kommentarer til denne saken