Kunstneren: – Vi har en enorm kraft og mulighet til å redde livet i havet, hvis vi samarbeider!

Kunstneren: HVALER Kunstner Solveig Egeland bygger hytter av søppel hun finner i fjæra. Til hovedsak om marin forsøpling. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

Kunstneren: HVALER Kunstner Solveig Egeland bygger hytter av søppel hun finner i fjæra. Til hovedsak om marin forsøpling. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kulturrådgiver Solveig Egeland i Fredrikstad har engasjert seg i marin forsøpling siden 2008, og brukt kunst som virkemiddel for å sette fokus på problemene.

DEL


Hun har fått mye oppmerksomhet for sine små hytter av plastavfall - sist på Svalbard. Nå skal hun bygge en hel katedral - i plast.

- Håpets Katedral er en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet, initiert av Borg biskop og bispedømmeråd. HKH Kronprinsesse Mette-Marit er katedralens beskytter, og hun besøkte oss nylig i anledning oppstart av prosjektet.

Hva er problemet med plast?

- Vi har skapt et materiale som ikke er nedbrytbart. Plast kommer fra natur, men den går ikke tilbake til natur, og den gjør mye skade på naturen. Før tenkte vi ikke at det var så ille. Men det oppdages stadig nye skader som plasten gjør.


Hva vil du fortelle med dine hytter av plast?

- Plasten er ikke bra. Men vi må forvandle vondt til godt. Derfor bygger jeg hytter og installasjoner som er vakre, som man kan gå inn i og reflektere i. Hyttene symboliserer håpet som vi mennesker alltid har hatt, og som vi må beskytte.

- Helst vil jeg bygge hytter av tre. Plast er ikke natur. Men hyttene skal være et symbol som forteller oss at vi har muligheten til å gjøre noe med det. Vi har en enorm kraft og mulighet til å redde livet i havet, hvis vi prioriterer forskning og samarbeid.

Og nå skal du bygge en hel katedral i plast?

- Ja, vi skal samle inn tjue millioner, og reise en hel katedral på rekordtid, for skape et symbol på at alt er mulig. Det skal samles plast fra hele verden, fra sjømannskirker og alle religioner.

- Plast er et internasjonalt problem. Og havet kjenner ingen landegrenser. Vannet er hellig i alle religioner. Det går gjennom alle mennesker i hele verden. Vi kan ikke bare helle det forurensede vannet ut av jordkloden. Vi må deale med det, sier Egeland, som benytter anledningen til å invitere Lofoten med på innsamlingen av plast til Håpets Katedral:


- Alle kan være med. Vi vil mobilisere folk til rydde en strand, og levere avfallet til det lokale mottaket. Men vi er på jakt etter fiskekasser og tønner i plast. De skal sages til før de sendes til oss, og du kan skrive ditt håp på dine bidrag hvis du vil. Kanskje havner ditt bidrag til Håpets Katedral sammen med en bit fra Miami?

Solveig Egeland anbefaler:

www.oceanhope.no

www.solveigegeland.no

www.håpetskatedral.no


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken