Miljøvernlederen: - Det du gjør som forbruker har en effekt

Miljøvernlederen: Anja Meland Rød.Foto: Privat

Miljøvernlederen: Anja Meland Rød.Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Peker på forbrukernes ansvar.

DEL


Anja Meland Rød er miljøansvarlig i Vestvågøy kommune. En miljøansvarlig skal koordinere miljøvernarbeidet i kommunen, og fungere som saksbehandler innen naturforvaltning, viltforvaltning, friluftsliv, forurensning, med mer. Ikke småtteri. Rød medgir at hun gjerne hadde mer ressurser til å sette fokus på plastproblemet.


Hvorfor er plast et problem?

- Vi bruker masse av et materiale som ikke brytes ned. Plasten gjennomsyrer samfunnet. Og problemet er globalt. Så selv om vi hadde vært kjempegode på avfallshåndtering i Norge - så påvirker det oss når andre land ikke har kontroll. Det er det som er så krevende med marin forsøpling.

- Samtidig er plast et godt materiale, og vi kan bruke det til mye. Men det må fases ut; vi må finne materialer som kan erstatte plast. Vi må også endre vårt forbruksmønster.


Hvem har ansvaret?

- Problemstillingene er vidt forskjellige og av ulikt omfang for ulike grupper, næringer og nasjoner. Men alle har ansvar på sitt nivå, og helt ned på individnivå. Vi kan ikke la det ene problemet ligge, selv om det har mindre påvirkning enn det andre.


Kan Lofoten ta ansvar?

- I Tromsø har ordføreren gjort plastproblemet til sin hjertesak. Nå skal det utarbeides en strategi for hvordan Tromsø kommune kan bli plastfri. Hvis Tromsø greier det, så greier vel Lofoten det? Det vil bare være en fordel for Lofoten å ta grep om plastproblemet, mener Rød. Men det er viktig å ha en strategi, og tiltak som vi faktisk kan få til.


Hvilke tiltak kan vi bare starte med?

- Det er ikke alt vi nødvendigvis tenker over, for eksempel hva vi kaster i vask eller do. Mange kaster q-tips og engangslinser i do, og da går det i havet og blir til mikroplast. Også tekstiler, kosmetikk og tannkrem og annet har ofte plast i seg. Finn de miljøvennlige alternativene. Før trodde vi at fleece var miljøvennlig fordi det var laget av resirkulert plast. Nå vet vi noe annet. Men hvis man først eier og skal vaske klær av syntetiske fiber, bør man kjøpe en filterpose til klærne, som vil redusere utslipp av plastfiber som havner i havet.

- Om ikke alt veier like tungt i det totale regnskapet, så er det ikke til å kimse av at det du gjør som forbruker har en effekt, avslutter miljøvernlederen.


Anja Meland Rød anbefaler:

 Gode illustrasjoner over ulike deler av plastproblemet for de som ikke vil lese hundrevis av sider: http://www.grida.no/resources/6933

Bloggen Grønne Jenter / en grønn rosablogg er veldig fin synes jeg. Litt om plast er det også! https://gronnejenter.no/2017/01/29/itte-no-soppel/Artikkeltags

Kommentarer til denne saken