– Plasten blir aldri borte

Strandrydderen: June Grønseth flankert av samboer Kyrre Pettersen t.v. og Kjell Olsen. Bildet er tatt fra ryddeaksjon på Værøy, der det ble samlet inn 140 m3 med avfall. Foto: Privat

Strandrydderen: June Grønseth flankert av samboer Kyrre Pettersen t.v. og Kjell Olsen. Bildet er tatt fra ryddeaksjon på Værøy, der det ble samlet inn 140 m3 med avfall. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Flagget til topps for politikere som går foran og tar tak i plastproblemet!

DEL


June Grønseth fra Laukvik har ryddet strender siden 2012, da hun og samboeren Kyrre Pettersen kjøpte båt. - Vi kom til steder der ingen hadde vært, og så mengden av avfall. Vi har samlet over 100 kubikkmeter med avfall i Laukvikøyene naturreservat. I fjor organiserte vi en dugnad på Værøy, der det ble samlet inn 140 kubikk med avfall.


Hva er problemet med plast?

- Plasten blir aldri borte, men går inn i næringskjeden. Fisk og fugler dør fordi de spiser plast, eller plasten brytes ned til mikroplast (plastbiter på 5 mm eller mindre, red.anm.) og havner i dyr og menneskers organisme. Selv drikkevannet vårt inneholder mikroplast. Og med all fisken, fuglelivet og koraller er Lofotbassenget ekstra sårbart.


Hva kan vi gjøre med plastproblemet?

- Det må brukes masse ressurser på folkeopplysning, sier Grønseth. I tillegg til å samle inn plastavfall, skriver hun selv artikler for å nå ut med budskapet sitt. I september laget amerikanske CBS News et innslag om Grønseth sin innsats, og Lofotposten har skrevet om henne ved flere anledninger.


Plasten må ryddes. Må vi også tenke reduksjon?

Det må innføres et forbud verden over mot engangsplast. Vi har produsert så vanvittige mengder plast allerede. Plastflasker for sjampo, motorolje, vindusspylervæske..., det må forbys. Tenk hvor mye som er unødvendig pakket i plast. Ikke bare i ett, men i to lag! Det er et felles ansvar. Folk flest, fiskere, bønder og handelsnæringen må trappe ned bruken av plast, sier Grønseth.

- Selv prøver jeg å kutte ut det jeg kan av matvarer pakket i plast. Jeg har sydd bæreposer i tekstil, og poser til frukt og grønnsaker. Jeg kjøper håndsåpe pakket i papir, sier Grønseth, som erkjenner at det er vanskelig å være konsekvent: - Motorolja kommer jeg ikke utenom.

- Det finnes gode løsninger for miljøvennlig emballasje, men det koster mer enn plast. Så det må jobbes fram bedre og rimeligere løsninger.


Hva kan regionen Lofoten gjøre med plastproblemet?

Vi må få næringslivet med på å bli den første regionen i Norge uten bæreposer i plast. Vi må forby engangsartikler som bestikk, kopper og matemballasje. Det ville vært et stort skritt!

Til lokalpolitikerne vil jeg spørre hva de tenker om at deres barn og barnebarn skal overta denne regionen vår, når vi har så mye plast i havet? Politikere som tar tak i dette, får flagget til topps i min verden!


June Grønseth anbefaler:

Midway: “plastikkøya” i Stillehavet: https://www.youtube.com/watch?v=lsJqMmuFWO4

Plastplanet: https://www.tv2.no/a/9253182/

Eit evig hav av plast: https://www.nrk.no/natur/xl/eit-evig-hav-av-plast-1.13358850Artikkeltags

Kommentarer til denne saken