– Tannbørsten min er laget av bambus!

Bør reduseres: Butikksjef Jonny Johannessen og Maj Østrup Nordentoft er enige i at man bør redusere mengden emballasje på matvarer. Foto: karianne Steen

Bør reduseres: Butikksjef Jonny Johannessen og Maj Østrup Nordentoft er enige i at man bør redusere mengden emballasje på matvarer. Foto: karianne Steen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvis jeg har glemt tøynettet, så stapper jeg lommene fulle av matvarer!

DEL


Maj Østrup Nordentoft er fra Danmark, og jobber og bor i Kabelvåg med mann og snart to barn. Både Nordentoft og mannen Markus Wegge er opptatt av å ta vare på miljøet, og bidra til å redusere avfallet.


Hva er problemet med plast?

- Plast finnes i alt vi har å gjøre med, og det vet vi jo fra både forskning og egne opplevelser at det verken er bra for miljøet eller vår egen helse. Det siste er kanskje det som avgjør manges innsats for å være med på å redusere problemet med plast. For plasten ender jo til slutt på middagsbordet hvis vi ikke får den ut av kretsløpet.


Hva gjør du som forbruker for å redusere plastforbruket?

- Jeg kan ikke unngå plast fullstendig, men jeg gjør det jeg kan for å unngå den. Jeg er nøye på søppelsortering, jeg unngår klær som er laget av plast, og jeg oppbevarer maten min i glass med lokk heller enn å bruke plast på maten. Tannbørsten min er laget av bambus, de kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker nå. Nøtter handler jeg i løsvekt og putter i medbrakt boks. Og jeg vasker fleeceplagg i vaskeposer.

- Det å ha med stoffnett på butikken er så viktig fordi jeg ikke klarer å identifisere meg med noe så overflødig som plastposer. Glemmer jeg tøynettet, så stapper jeg heller veske og lommer fulle, eller ber om pappeske. Jeg får rett og slett dårlig samvittighet hvis jeg må kjøpe en ny plastpose.

- Det er helt unødvendig med så mye emballasje på mat. Kjøper du sånne minioster til barn, så ligger de først i en liten plastpose og så i en stor… man får små yoghurtbeger istedenfor et stort. Det ser så søtt ut, forbrukerne lures litt. Vi må utfordre oss selv på hva vi mener om det, om det betyr noe for oss, reflekterer Nordentoft.


Hva tenker butikksjefen?

Jonny Johannessen er butikksjef ved Coop Extra i Kabelvåg. Nordentoft vil vite hva butikksjefen tenker om de store mengdene med plast som brukes i butikken. - Enkelte legger igjen plastemballasje for å markere at de er imot det. Det sorteres og går til gjenvinning, sier Johannessen.

- Det er ikke så mye mer vi kan gjøre. Men prosessen med å erstatte plastposer med papir er i gang lenger opp i kjeden, forsikrer butikksjefen.

- Vi må få et regionalt forbud mot plast

- Ordførerne må gå sammen og ta et ansvar for å gjøre Lofoten til plastfri region. De kan begynne med å fjerne plastposene i butikkene. Dét hadde vært et bra signal fra en moderne turistdestinasjon! avslutter Nordentoft.

Maj Østrup Nordentoft anbefaler: https://infinitummovement.no/


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken