Politikeren: – Hver kommune må ta ansvar

Politikeren:  Lofotrådets leder Eivind Holst.

Politikeren: Lofotrådets leder Eivind Holst.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Hver kommune må ta ansvar for å legge miljøfokuset inn i sine planer.

DEL


Hva er problemet med plast?

- Plasten forsvinner ikke. Når vi ikke tar vare på plasten gjennom gode avfallsløsninger, så blir den værende i naturen, og plasten settes fri i kretsløpet. Det gjelder både mikro- og makroplast. Og mikroplasten ser vi ikke. Det er de små plastpartiklene som kommer fra rensekremer, som skilles ut fra fleeceklærne våre når vi vasker dem, fra bildekk, og fra kunstgressbaner som har oppmalte bildekk i dekket for å gi demping. Kort sagt alle forhold der plast blir utsatt for gnisninger og delt opp i mindre fraksjoner, sier en engasjert ordfører, som åpenbart har lest seg opp på tematikken.


Hvordan kan man som kommune ta grep?

- Når det gjelder miljøutfordringen med kunstgressbaner, så har Vågan kommune sørget for at Stranda stadion har fått korkgranulat, som den første kunstgressbanen i Nord-Norge faktisk! Vi valgte å ta den ekstra kostnaden på rundt 200 000 kroner for å prøve ut dette, sier Holst.


- Det er ikke innført forbud mot bruk av oppmalte bildekk i kunstgresset, men det diskuteres. I dag får du heller ikke tilskudd til naturgressbaner - bare til kunstgressbaner, smiler Holst litt skjevt. - Så her har vi prøvd å gå foran. Det er lite i det store bildet, men det er et eksempel på hva vi kan gjøre lokalt.


Sandefjord kommune har nylig bestemt at FNs mål for bærekraft skal være en rettesnor i planarbeidet. Hvordan forholder Vågan seg til Lofoten og verden ellers i miljøspørsmålet?

- Hver kommune må ta ansvar for å legge miljøfokuset inn i sine planer. Vågan kommune vil også ta FNs bærekraftsmål inn i vår samfunnsplan. Og når det er snakk om det marine miljøet, er det bærekraftsmål nummer fjorten som handler om livet under vann, og som sier at man skal “Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling», sier Holst.


- I tillegg til det kommunale ansvaret, har vi også store forventninger til det nye Senter for oljevern og marint miljø, som skal ha base i Svolvær og Fiskebøl. Senteret vil fungere som et nav i arbeidet med blant annet marin forsøpling både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, avslutter en optimistisk Holst.


Eivind Holst anbefaler:

http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Avfall/

https://www.fn.no/Om-FN/FNs-baerekraftsmaal


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken