Nordlys: Børge Ousland og Mike Horn startet i august i år på en ferd fra Alaska og videre på tvers over Polhavet. Første del av turen gikk med båt, og siste del har de gått på ski.

Målet for turen er 85 grader og 30 minutter nord. Ifølge planen skal de nå punktet i begynnelsen av desember. Nå har de møtt på problemer.

Polfarerne er fri for mat om kort tid. Derfor er norske myndigheter i gang med å forberede en bergingsoperasjon av de to.

- Krevende

– Det er selvfølgelig en krevende aksjon, det er lange avstander og det er mørkt. I tillegg er vi avhengig av værprognosene, sier Bent Ove Jamtli, som er leder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Det er foreløpig ikke klart når Ousland og Horn eventuelt må hentes ut.

– Vi har fått signaler om hvor mange dager de vil klare seg, uten at jeg vil kommentere det, men de er ikke i livsfare nå. Men ekspedisjonen har gått treigere enn forventet, og de har møtt på en del utfordringer, sier redningslederen til Nordlys.no

Etter at polfarerne varslet om at de muligens må berges ut, har det vært mye kontakt mellom ulike etater i Norge. Eneste mulighet er redningshelikopter fra Svalbard.

HRS ble varslet

– De har gjennom sine kontakter informert HRS at de har møtt på utfordringer. Derfor har vi kontaktet Sysselmannen på Svalbard og forhørt oss om at helikopteret der kan brukes, sier Jamtli.

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, sier til Nordlys at all informasjon om denne saken skal komme fra Hovedredningssentralen.

– Er dere klar for en slik aksjon?

– Da henviser jeg til Hovedredningssentralen, sier Terje Carlsen.

Må mellomlande på forskningsskip

Hovedredningssentralen opplyser at de har planlagt å bruke det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» som mellomlandingsstasjon ved en redningsoperasjon for å hente ut Ousland og Horn.

– Vi har diskutert hvordan vi skal håndtere denne situasjonen, og hentet inn værprognoser. I dette tilfellet er det en fordel at «Kronprins Haakon» er i området. Den er lokalisert på en slik måte at vi kan etterfylle drivstoff på helikopteret både på tur til og fra området der de hentes ut, sier Jamtli.

Dersom den omfattende redningsaksjonen settes i gang, er det offentlige som sitter igjen med regningen.

– Redningsaksjoner det et offentliges ansvar. Det har vi forpliktet oss til, sier han.

Oppdatert:

Børge Ousland oppdaterte onsdag kveld sin egen Facebookside. Her skriver han at de oppholder seg i minus 26 graderog at det er kraftig sidevind som har gjort det vanskelig å holde fremdriften. De har gått åtte timer på ski.