Microsoft-svindlerne er på tråden igjen

PASS PÅ!  Også statusmeldinger på Facebook kan være en god kilde for tyvene når de velger seg ut ofre, ifølge Post- og teletilsynet.

PASS PÅ! Også statusmeldinger på Facebook kan være en god kilde for tyvene når de velger seg ut ofre, ifølge Post- og teletilsynet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lofotposten har fått flere henvendelser av personer som har mottatt henvendelse fra svindlere som gir sut for å være fra Microsoft. Ikke alle klarer å avsløre svindelforsøket. Derfor ber de Lofotposten advare på nettet om hva som nå er i gang igjen.

En av våre innringere forteller at søndag mottok hun en henvendelse fra en mann og mandag formiddag ringte en kvinne henne og ga seg ut for å være teknisk personell fra Microsoft.

Legg på!

I en tilsvarende sak som Lofotposten ahdde på trykk tidliegere i vinter er det en ting som gjelder. Legg på. Ikke gi ut noen opplysninger.

Svindlerne prøver å få overstyrt PC-en til dem de ringer til.

– De gir beskjed om at det er problemer med PC-en, og ber deg gå inn på en side og trykke på en lenke. Gjør du det, så får de tilgang til passordene dine på nettbank, mailkonto, Facebook også videre, overbetjent Trond-Aage Kvamme ved Sande lensmannskontor, som selv ble oppringt tidligere i vinter.

Svindlerne har nemlig utstyr som gjør at prikkene du ser når du skriver inn passordet ditt, ser de i klartekst.

Kvammes råd er å bare legge på, uten å gå inn i noen dialog med den som ringer.

– De fleste skjønner at det er ugler i mosen, men det finnes også noen som blir lurt. Jo mindre teknisk forståelse man har, jo lettere er det å la seg lure, forteller han.

Det er ikke så mye politiet får gjort med disse svindelforsøkene.

Straffbart forsøk

– Telefonnumrene er umulig å spore opp. De går via mange ulike servere. Slike telefoner er straffbart forsøk på bedrageri, men den beste måten å unngå det på, er å ikke la seg lure, sier Kvamme.

Han forteller at det er tusenvis av slike svindelforsøk, men at «Microsoft-svindelen» er en av dem som har blitt best kjent.

– Hva hvis man skulle være så uheldig å bli lurt?

– Da må du for det første bytte alt av passord, eventuelt få hjelp til det. Så bør du også få profesjonell hjelp til å få renset PC-en. Svindlerne kan ha lagt igjen filer, forteller Kvamme.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken