Gå til sidens hovedinnhold

Henla saken etter at kulturminne ble rasert

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet har henlagt saken etter at et kulturminne på Kalle i Vågan ble rasert.

Det var i mai i år at Nordland fylkeskommune og Sametinget ble gjort oppmerksomme på at noen hadde gravd rundt 80 hull på et fredet kulturminne på Kalleholmen i Vågan kommune. Her ligger det en gårdshaug, og flere samiske kulturminner, som er automatisk fredet etter kulturminneloven.

En uke før dette ble oppdaget, hadde et vitne observert en person med metallsøker grave ute på Kalleholmen. Nordland fylkeskommune og Sametinget anmeldte forholdet til politiet. Nå er saken henlagt.

Les også:   Politiet leter fortsatt etter gjerningsperson etter at 80 hull ble gravd opp på fredet kulturminne 

– Politiet har henlagt saken fordi de ikke klarer å finne ut av hvem det er som har gjort dette. Vi har ikke påklaget henleggelsen, sier seksjonsleder for Kulturminner i Nordland, Geir Davidsen.

– Vi ser at dette er vanskelige å finne ut av og har forståelse for det, selv om vi har vitneforklaringer, legger han til.

Blir det gjort noe mer i området nå?

– Per dags dato har vi ikke noen planer om det. Vi får aldri vite hva som er tatt av funn. Skaden er allerede gjort, sier Davidsen.

Politiadvokat Steffen Ravnåsen forklarer at det ble gjort flere undersøkelser i forbindelse med observasjoner og de opplysningene som politiet hadde å gå på.

– Dette var dessverre ikke nok til å knytte noen konkrete personer opp mot saken. Vi fant ikke ut hvem det var som kunne ha gjort dette, og saken ble henlagt, sier Ravnåsen.

 

Les også

Kulturminne rasert: – Målrettet plyndring av kulturminner

 

Kommentarer til denne saken