- Å sikre barn i bilen er et ansvar foreldre har

Trives: Grete Lende og Mons Klaussen i UP-patruljen i Lofoten intensiverer promillekontrollene før jul.

Trives: Grete Lende og Mons Klaussen i UP-patruljen i Lofoten intensiverer promillekontrollene før jul. Foto:

DEL

Trygg Trafikk, Statens vegvesen og Utrykningspolitiet har i disse dager et landsdekkende prosjekt for å se på hvordan bilister sikrer barn i bil.

Lofoten er ikke med i dette prosjektet. Men likevel er det fokus på sikring av barn i bilen hver gang Utrykningspolitiet er på veien.

– For en tid tilbake hadde vi en dag hvor vi hadde fokus på verneutstyr i bil, og riktig bruk av dette. Der hvor det var barn i bilen, hadde vi fokus på å rettlede om riktig bruk. Var det tilfeller hvor barn ikke var ordentlig sikret ble bilførerne bøtelagt, forteller Mons Klaussen i utrykningspolitiet patrulje i Lofoten.

Han forteller at lofotingene er bevisst sitt ansvar.

– De fleste er veldig opptatt av å ha sikkert utstyr og at skal være rett. Å sikre barn i bilen er et ansvar foreldre har, som kan få fatale konsekvenser hvis det ikke gjøres riktig.

Les også: Fant skarpe skudd på gata

Bevisst sitt ansvar

Politiet tipser også om at forskning viser at den sikreste plassen i bilen er bak på passasjersiden.

For Utrykningspolitiets del er det mest fokus på fart, rus og adferd i trafikken. Mens det lokale politipatruljene har mer fokus på kontroller med sikring i bil.

– Det er en travel hverdag for alle. For det meste er det de lokale politipatruljene som har kontroller, med fokus på sikkerhetsutstyr. Stopper vi noen, som har sikret barn i bil feil, prøver vi å rettlede. Er det snakk om lovbrudd, bøtelegger vi, forteller Klaussen og viser til at de utenlandske bilførere nødvendigvis ikke er klar over reglene.

– Vi ser at våre nye landsmenn ikke er klar over hvordan man sikrer. Nordmenn har vært vant til å sikre seg skikkelig i bil i mange år.

At nordmenn er bevisst sitt ansvar, gjør at politiet har mindre fokus på området enn før.

– Vi har ikke så mye fokus på det som før. Det er få vi bøtelegger for å kjøre uten belte. For de fleste går det automatikk i å feste sikkerhetsbeltet først.

Les også: Stjal bil i Nordland, og kjørte villmann nedover landet: - Folk måtte hoppe unna for ikke å bli påkjørt

Gammeldags lovverk

Klaussen mener det er tre ting som har gjort trafikken tryggere enn før.

– At bilene og utstyret er sikrere, i tillegg til at folk er flinkere å bruke det, får ned dødsulykkestatistikken.

Trygg Trafikk Nordland er enig med UPs mann i Lofoten, men mener at regelverket er gammeldags.

– Selv om de fleste er flinke til å sikre etter loven. Ser vi at lovverket er håpløst gammeldags. Forskning viser at bakovervendt sikring, så lenge som mulig er det tryggeste for barn. I alle fall til og med året barna fyller fire år. Mange snur barna for tidlig, fordi de tror at barna er for store for bakovervendte seter. Men nå finnes det bakovervendte seter opp til 25 kg, sier leder i Trygg Trafikk Nordland, Kari Vassbotn.


Artikkeltags